Eu nu mananc deloc urda, de fapt nu prea sunt fana branzeturi (doar cascaval, mozzarella, o crema de branza pe paine din cand in cand sau putin parmezan pe preparatele care le gratinez, in rest spun pas la branzeturi...Aaaa si branza dulce de vaci in prajituri), insa alor mei le plac branzeturile, iar asta ma bucura, ca daca nu pot sa imi fac mie diverse preparate care sa contina branza, lor pot sa le pregatesc. De data aceasta m-am oprit la niste placinte cu urda si marar, ca am auzit ceva "voci" prin casa ca ar manca. Eu ma conformez repede, e suficient sa imi dai o idee ;). Daca sunteti fani urda, placinte, va invit sa le pregatiti si voi!
Aluatul: Intr-un bol cernem faina, punem sarea, drojdia uscata si le amestecam cu o lingura. Batem ouale cu smantana spuma, le adaugam peste faina. Incepem sa le amestecam cu mana. Turnam si iaurtul treptat, framantam bine. La final punem uleiul si mai framantam 2-3 minute, cat sa il incorporam. Trebuie sa obtinem un aluat elastic si nelipicios. Presaram faina pe fundul unui bol, punem aluatul si il acoperim. Il lasam la dospit 60-70 de minute, la loc ferit de curent.
Umplutura: Aceasta o pregatim chiar inainte sa ne apucam sa facem placintele. Intr-un bol punem urda, ouale si le mixam. Mararul spalat il tocam marunt, indepartand cozile, si il punem peste branza. Presaram sare si piper dupa gust. Aluatul dospit, il rasturnam pe masa de lucru, pe care presaram putina faina alba inainte. Il impartim in 10 bile egale. Luam prima bila de aluat, o intindem cu sucitorul, dar nu foarte subtire, punem cate o lingura plina de umplutura. Inpachetam placinta. Modelul il alegeti voi. La fel procedam si cu celelalte bile de aluat. Placintele pregatite le asezam intr-o tava mare de aragaz, pe care o tapetam inainte cu hartie de copt. Le mai lasam 10-15 minute la crescut. Batem oul spuma si cu un penson ungem placintele. Le introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pentru 35-40 de minute, pana sunt rumenite frumos deasupra. Cand sunt gata, le scoatem din cuptor, le acoperim cu un prosop foarte gros si le lasam acolo pana se racesc. Reci, le transferati intr-un bol si le acoperiti cu folie alimentara pentru a se pastra moi. Oricum veti servi placintele calde, asa ca le lasati acoperite doar pe cele care va raman. Pofta buna!