Aceste placinte le fac in fiecare an de Rusalii sau Duminica Mare cum se mai spune la noi in Nordul Bucovinei si le dam de pomana spre pomenirea celor plecati dintre noi.
Sunt foarte bune, delicioase, aromate si deosebite datorita umpluturei.
Va recomand sa incercati si voi si va doresc ...POFTA BUNA!
Cernem faina intr-un vas, facem o gropita in mijlocul fainii si punem drojdia maruntita cu o lingurita de zahar. Amestecam zaharul cu laptele si il punem la incalzit.
Ouale le batem cu putina sare.
Incepem a framnta adugand laptele caldut (nu ferbinte)putin cate putin pana incorporam toata faina. Adaugam ouale, coaja de lamaie si zaharul vanilat, si framantam in continuare iar la final adaugam untul si untura treptat si framantam bine. Va rezulta un aluat nelipicios , daca este nevoie mai adaugam faina -50-100gr faina. Acoperim coca cu o folie alimentara si o lasam la crescut pentru o ora sau pana isi dubleaza volumul.
UMPLUTURA
Urda se sfarama cu furculita si se adauga 10 linguri de zahar, 3 oua, mararul tocat fin, arome de vanilie , coja de portocala ( daca aveti) si amestecam foarte bine pana devine omogena compozitia si o dam la frigider dupa ce am acoperit vasul cu o folie alimentara.
ASAMBLARE
Pe blatul de lucru infainat rasturnam coca si o portionam.
Eu am impartit aluatul in bile in numar de 23 bucati, o bila cantareste 110 gr.
Aluatul fiind mai molicel nu am avut nevoie de sucitor si l-am aplatizat cu degetele , i-am dat o forma de disc cu aproximatie dupa care am pus o lingura cu varf din umplutura de urda. Am adunat capetele spre mijloc si le-am lipit intre ele dupa care le-am apasat cu degetul pe mijloc sa nu se dezlipeasca. Am asezat placintele intr-o tava cu hartie de copt ( sau daca ramneti in pana de hartie se unge tava cu ulei) Se lasa la crescut pentru 20-30 minute dupa care se dau cu pensula cu ou batut si se dau la cuptor.
Am dat tava la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru un timp de 25-35 minute sau pana cand se rumenesc frumos. Cand sunt gata se scot si se lasa la racit , se presoara cu zahar pudra si se servesc cu mare pofta.
1
este de preferat ca placintele sa fie asezate in tava cu spatiu mai mare pentru a nu se lipi intre ele la copt
2
daca veti face bilele de aluat mai mici va vor iesi mai multe placinte
3
puteti folosi doar unt la framntat sau ulei , dupa cum va place