Minunate sunt aceste gustari facute in casa pe care le-am umplut si copt in doua forme . Au trecut rapid. Este o reteta pe care mama mea o face dupa ochi , nu cantareste nimic si in loc de lapte pune zer .
Ceea ce imi pare nespus de rau este ca nu am fotografii din timpul prepararii ,dar asta este
Aluaturi de casa
Pentru inceput incalzim putin 30 ml lapte in care punem zaharul si drojdia si se dizolva.
Intr-un castron mai mare cernem faina si adaugam sarea. In mijlocul ei formam o adancitura in care turnam amestecul de mai sus , restul de lapte sau iaurt , untul moale sau uleiul. Incepem sa framantam pana cand avem un aluat moale dar care se dezlipeste de pe maini. In functie de temperatura si de umiditate mai poate fi nevoie de putina faina sau lapte.
Cand aluatul este framantat bine (vreo 15 minute) si se desprinde de pe maini si de pe vas acoperim vasul cu o folie alimentara si cu un prosop curat si il lasam sa dospeasca intr-un loc caldut aproximativ 30 minute.
Pana cand aluatul dospeste ne ocupam de umplutura.
Spanacul spalat foarte bine il taiem cu un cutit in fasii subtiri (facem o gramajoasa de frunze si cu un cutit le taiem ). Usturoiul verde in taiem marunt.
Intr-o tigaie incinsa punem o lingura de ulei si adaugam spanacul, usturoiul si putina sare. Nu avem nevoie de foarte multa sare pentru ca am folosit branza telemea. Spanacul va incepe repede sa se inmoaie si sa lase putina zeama. Toata operatiunea dureaza maxim 5 minute. Lasam spanacul sa se raceasca.
Branza telemea o maruntim cu o furculita si o amestecam cu branza dulce. Aceasta compozitie eu am impartit-o in jumate.
Jumatate am lasat-o asa adica branza telemea si branza dulce ,iar cealalta jumatate am amestecat-o cu spanacul si cu frunze de marar taiate marunt.
Se intinde jumatate din aluat pe masa de lucru unsa cu ulei ,sau infainata. Se pune peste el spanacul amestecat cu branza,se presara peste tot aluatul. Se indoaie aluatul pe lungime pana la jumate apoi se aduce cealalta parte peste aluat astfel incat cele doua parti laterale sa se suprapuna putin, se obtine un dreptunghi. Taiem pe lungime fasii cam de 2,5 cm grosime. Fiecare fasie o rasucim si o asezam in tava tapetata cu hartie de copt.
Cealalta jumatate de aluat o intindem,trebuie sa aiba cam 0,5 cm grosime si o acoperim cu branza telemea amestecata cu cea dulce . Rulam aluatul si taiem rondele cam de 2,5 cm grosime. Le asezam pe tava tapetata cu hartie culcate.
Le mai lasam sa se odihneasca cam 20 minute ,timp in care preincalzim cuptorul la 180 grade.
Cu un ou batut ungem fiecare bucata de placinta inainte sa le dam la cuptor . Se coc la 180 grade timp de 20 minute.
Sunt perfecte de luat la serviciu , de servit calde sau reci .
1
se pot umple si cu altceva : varza calita, branza telemea si marar
2
cred ca ar fi foarte bune si cu umpluturi dulci