acest preparat nu e nici placinta, nici cozonac...totusi inclin sa-l numesc placinta, avand si forma potrivita...bun este foarte...eu am papat de m-am spart...si va invit si pe voi sa serviti, daca aveti placere...
Drojdia se inmoaie in 50 ml lapte caldut si se amesteca cu o limgura de zahar, apoi se adauga 3-4 lingurite de faina, se amesteca bine si se lasa la dospit. In max 45 min dospeste . Intr-un vas mai mare se pune faina si in mijloc se toarna maiaua, se adauga putina sare, ouale la temperatura camerei, untul topit dar nu fierbinte, untura topita, la fel, sa nu fie fierbinte, coaja de citrice si zaharul. Se framanta foarte bine un aluat moale si elastic. Se lasa la dospit o ora, chiar doua, depinde de cat timp dispuneti.
Se ia apoi aluatul si se mai framanta putin sa iasa tot aerul si sa se omogenizeze frumos. Se imparte in doua. Eu am folosit o tava rotunda de 35 cm diametru, dar aluatul e mult prea mult pt o singura tava, asa ca am mai facut inca o tava mai mica. Pentru tava de 35 cm diametru erau suficiente 5-600 g faina.
Deci, se intinde o foaie cam la jumate de cm, apoi cu ajutorul tavii am taiat-o, la marimea tavii. Am pus hartie de copt in tava si am pus foaia la baza.
Ricotta am amestecat-o cu ouale, zaharul si stafidele inmuiate bine in apa calduta si scurse. Am pus si vanilia si o mana de gris, ricotta fiind mai moale decat branza noastra de vaci. Merele le-am curatat si le-am dat pe razatoare, le-am scurs de surplusul de suc, am adaugat condimente aromate si putina esenta de rom.
Peste foaia de baza am pus marul, am presarat peste el o mana de gris, apoi am pus umplutura de branza. Dintr-o bucata de aluat am facut un rulou si l-am pus in jurul tavii, pe margine, apoi din alte bucati de aluat am intins alte rulouri, le-am rasucit cate doua si le-am asezat peste placinta, marginile trecandu-le sub ruloul de la margine, ca sa nu se desprinda la copt. Intre fasiile de aluat am mai pus cate o bucatica de aluat rulat. Am uns deasupra cu ou batut, am presarat apoi zahar peste ou.
Am dat la cuptorul preincalzit la 200 grade si dupa 15 minute am redus temperatura la 180 grade si am mai lasat inca 20-25 minute ( cum am specificat mai sus, atat aluatul cat si umplutura erau prea multe pentru o singura tava, asa ca am mai facut una mai mica, doar ca nu am mai migalit-o asa...)
Am lasat o jumate de ora la racit apoi ne-am asezat pe halit....