Aluat.
Pune intr-un bol faina 9ambele tipuri) , drojdia faramitata, sarea si uleiul.
Incepe sa adaugi apa calda (250-300 ml, dar nu e cantitate fixa, depinde de puterea de absorbtie a fainii) si framanta usor, omogenizand , pana obtii un aluat elastic, nelipicios. Continua framantarea timp de 10 minute.
Aseaza bolul in loc cald, acoperit si lasa-l sa-si dubleze volumul.
Umplutura.
Curata ceapa si tai-o juliene.
Topeste untul intr-o cratita, adauga ceapa, caleste timp de 1minut si pune 30-40 ml apa.
Da focul la mic si lasa pana se evapora apa. Lasa sa se racoreasca.
Scurge uleiul din conservele de ton (as fi preferat un file fiert dar acum nu am avut...) si adauga continutul din ele peste ceapa.
Rade cascavalul Delaco si pune-l peste amestec, condimenteaza cu sare , piper si nucsoara si omogenizeaza.
Pe blatul infainat intinde 2/3 din catitatea de aluat formand o foaie rotunda cu diamentrul mai mare decat al formei in care vei coace placinta.
Unge forma cu unt si aseaza foaia lasand aluatul sa treaca peste margini.
Repartizeaza uniform umplutura de peste apoi trece marginile foii peste ea (eviti scurgerea ).
Din restul de aluat intinde o foaie mai mica si aseaza-o deasupra dar lasa un orificiu micut intr-o parte sa aiba pe unde iesi aburul pentru a evita sa creasca aluatul prea tare si sa crape .
Unge totul cu ou batut si da-o la cuptor la foc potrivit pana se rumeneste.
Poti jongla cu ingredientele umpluturii inlocuind pestele cu ciuperci, pui, sunca, poti adauga oua fierte tocate, sau crema de branza si oua crude.