Am gasit aceasta reteta intr-un caiet cu retete mai vechi. Pentru ca e sezonul cireselor si pentru ca se pregateste extraordinar de repede, m-am gandit ca ar fi foarte bine sa fac. Iata despre ce este vorba.
Lasam sa se decongeleze foile de placinta.
Preincalzim cuptorul la 180 grade.
Pregatim umplutura: Amestecam ouale intregi cu un praf de sare si zahar, adaugam esenta si smantana.
Amestecam bine cu o lingura, pana nu se mai vad cocoloase de smantana (asa se vor face daca smantana e grasa).
Adaugam iaurtul si stafidele si omogenizam bine. Veti obtine o compozitie fluida, care se va inchega la cuptor.
Scoatem samburii cireselor.
Tapetam o tava care sa aiba dimeniunea unei foi de placinta (a mea 37x31 cm) cu hartie de copt. Impartim foile de placinta in doua parti. De obicei sunt 14 foi intr-un pachet, asa ca luam 7 si le punem de-o parte.
Incepem sa asezam pe rand, cate o foaie in tava, stropim cu ulei si intindem cu pensula pe toata suprafata. Adaugam a doua foaie, stropim cu ulei, intindem si procedam asa pana am terminat cele 7 foi. Deasupra turnam compozitia obtinuta anterior.
Din loc in loc punem ciresele.
Luam o foaie din cele 7 foi ramase, o ungem cu ulei si o punem deasupra compozitiei. Procedam la fel cu restul de foi ramase. Aranjam cu grija marginile foilor.
Deasupra ultimei foi ungem cu ulei.
Punem placinta la cuptorul preincalzit, la 180 grade pentru aproximativ o ora, pana ce suprafata devine aurie.
Se poate pudra cu zahar insa eu am considerat ca este suficient de dulce si nu am pudrat.
Se lasa sa se raceasca complet, se portioneaza si se papa.
1
Dupa ce am scos placinta, o stropim imediat cu apa rece, pe toata suprafata. O acoperim cu un prosop si o lasam asa minim 30 minute. Astfel, foile vor deveni moi si vom putea taia placinta fara sa se "destrame".