Eu personal ador mirosul placintei de dovleac cu scortisoara: un amestec minunat de arome. Am facut-o in forma unor mici strudele, asa cum o facea bunica mea, si reteta este tot a bunicii: simpla si foarte buna :)
Mai intai pregatim dovleacul: il dam pe razatoarea mare, il punem intr-o tigaie cu zaharul, scortisoara si lasam la foc mica amestecand din cand in cand pana cand nu mai are zeama. La final adaugam nuca maruntita.
Pentru aluat se amesteca untura cu faina si apa si se framanta putin. Coca rezultata este foarte unturoasa. Se imparte coca in 2 parti egale.
Presaram faina pe blatul de lucru si intindem prima foaie cat de mult putem, sa nu ramana prea groasa.
Punem peste foaia intinsa dovleac si o rulam.
Taiem din rulada astfel formata portii de placinta de marimea dorita, pe care le crestam deasupra ca si pe strudele. Le asezam in tava tapetata cu hartie de copt, le ungem cu galbenusul diluat cu 2 linguri de lapte, iar deasupra adaugam cate putina untura. La fel procedam si cu a doua foaie.
Dam la cuptor pentru 35-40 de minute sau pana cand se rumenesc frumos.
Deasupra presaram putin zahar sau zahar pudra.
1
Deasupra puteti presara zahar pudra.
2
Puteti taia placinta oricum va doriti voi.