Mi se facuse pofta subit de o placinta si cand am fost pe la magazin am gasit afine foarte ieftine la cutie asa ca mi-am zis, “trebuie sa incerc si eu placinta cu afine!”, ca nu mancasem niciodata, si am avut cea mai placuta surpriza! a iesit demential de buna! Blatul a iesit exact asa cum mi-am imaginat, super fraged iar umplutura, nu mai zic, cred ca va spune ceva culoarea nu? e super apetisanta! Si, ca sa nu va mai tin in suspans, am sa va povestesc imediat cum se face. este foarte simplu ;-) !
Pregatim intai aluatul:
Intr-un castron punem faina impreuna cu margarina taiata bucatele mici si cu sarea. Amestecam cu mainile pana cand obtinem un aluat sfaramicis, apoi adaugam apa si framantam cu mainile pana cand se desprinde de pe peretii vasului. Trebuie sa obtinem un aluat omogen si manevrabil. La prima vedere aluatul pare tare sau ca se sfarama, dar veti vedea ca nu e chiar asa de greu de lucratcu el, dupa coacere o sa vedeti cat de bun este!
Il bagam la frigider pentru 30 min. apoi pegatim fructele.
Spalam bine afinele si le vom amesteca apoi intr-un castron cu zeama de lamaie, zaharul si amidonul.
Preincalzim cuptorul la 200º C , scoatem aluatul din frigider si il impartim in doua.
Pudram blatul de lucru cu faina si intindem cu facaletul prima foaie. O sa vedeti ca pe margini o sa se crape, dar puteti sa il modelati usor cu mainile sau cu facaletul.
O data intinsa foaia, o desprindem cu grija de pe blatul de lucru cu ajutorul unui cutit cu lama lata si o punem in forma de tarta.
Punem peste ea fructele, apoi vom aseza deasupra cea dea doua foaie pe care o lipim bine pe margini, de cealalta foaie. Ii facem cateva incizii cu cutitul in mijloc si o coacem aprox. 45 min sau pana se rumeneste usor deasupra.
Se lasa sa se raceasca apoi o taiem felii si servim.
Se poate servi si calduta dar va mai curge din ea sirop de fructe. daca placinta se raceste bine, se va taia mai frumos!
Nota: daca folositi afine congelate, intai trebuie dezghetate apoi amestecate cu zaharul si amidonul!
Este delicioasa! Pofta buna!
1
daca folositi afine congelate, intai trebuie dezghetate apoi amestecate cu zaharul si amidonul!
2
Se pot folosi si alte fructe de padure, zmeura sau cirese