Plăcintă crocantă cu prune şi scorţişoara

de Zamfira in Dulciuri, 31 Oct 2015 | 4032 vizualizari

 

Vă aduc o reţetă cu tradiţie, din zona Transilvaniei, Hetiur de Sighişoara. Este o plăcintă pe care o savuram foarte des la bunica, ehhee ce vremuri, ce viaţă fără griji…au rămas doar amintirile, reţeta şi aroma unică a plăcintei. Din povestirile bunicii, am înţeles că această plăcintă se făcea în zile de sărbătoare, la vatră, în tăvi imense. Nici nu mă mir, erau multe guri de hrănit, bunici, părinţi, copii, rude şi vecini. Se adunau toţi, cu bucurie, cu veselie, la o vorba, două, la gura sobei. Savurau o felie de plăcintă cu prune şi smântână, un păhărel de pălincă şi apoi mergeaua la odihnă. Frumos, pe mine şi acum mă emoţionează amintirile din copilărie.

Vă recomand reţeta de plăcintă crocantă cu prune şi scorţişoare, sper să fie pe gustul vostru.

În lipsa prunelor proaspete putem folosi prune din compot.

 

INGREDIENTE

  • 500 g făină
  • 2 gălbenuşuri de ouă
  • 25 g drojdie proaspătă
  • 50 g unt
  •  400 ml lapte călduţ
  •  pentru drojdie-zahăr, făină, lapte călduţ · sare
  • Deasupra plăcintei
  • 1 kg prune
  •  1 lingură pesmet
  • 4 linguri zahăr
  • 3 linguri scorţişoara
  •  550-600 ml smântână
  • 1 gălbenuş
Portii: 36
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Plăcintă crocantă cu prune şi scorţişoara:

Amestecăm drojdia cu o lingurită de zahăr, una de făină şi puţin lapte călduţ şi timp de 10 minute îl lăsăm la crescut . Adăugăm maiaua crescută peste făină, cele două gălbenuşuri, puţina sare, untul topit şi laptele călduţ. Frământăm aluatul câteva minute. Dacă aluatul e prea tare, rigid, se poate adăuga lapte călduţ. Lăsăm aluatul la dospit pentru 20-25 minute.

Spălăm prunele, ştergem de apă şi le tăiem în două, scoatem sâmburii.

Întindem aluatul cu sucitorul, pudrăm cu foarte puţină făină planşa de lucru. Punem aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie pentru copt.

Presărăm peste aluat puţin pesmet. Aşezăm jumătăţile de prune, cu interiorul în jos.

Presărăm deasupra 2 linguri de zahăr sau mai mult, şi 2 linguri de scorţişoara. Punem tava în cuptorul preîncălzit pentru 10 minute.

Amestecăm smântâna cu un gălbenuş de ou, o lingură de scorţişoara şi 2 linguri de zahăr.

Distribuim uniform crema de smântână deasupra plăcintei şi-l dăm la cuptor pentru încă 35-40 de minute, pănă când crema începe să se întărească puţin.

Atenţie la intensitatea focului, căldura trebuie să vină mai mult de deasupra plăcintei pentru a coace crema de smântână şi de a nu arde partea de jos.

Plăcinta se taie abia când s-a răcit.

Daca ti-a placut reteta noastra "Plăcintă crocantă cu prune şi scorţişoara" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (17)

Zamfira 1

01.11.2015, 07:52

Camelya

Gherca Daniela 1

01.11.2015, 10:41

Zamfira 1

01.11.2015, 11:32

Daniel

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tarta cu mere, nuca si suc de portocale

de oanapl 7

ieri la 16:24

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Cornuri pufoase (Reteta video)