O alta placinta americana! Daca am inceput cu astea, nu ma mai opresc. Am zis insa sa incerc o reteta mai clasica si am adaugat un plus si aspectului.
Aluat:
Umplutura:
Decor: 1 ou mic, zahar
Scoatem untul din frigider si il lasam sa se inmoaie bine. Dupa ce untul e destul de moale, folosind o lingura de lemn, il frecam cu 2 linguri (normale) de zahar pana se omogenizeaza, apoi adaugam oul si amestecam bine.
Cand s-a incorporat cat de cat (oricum raman cocoloase de unt) turnam laptele si apoi 2-3 linguri de faina. Adaugam praful de copt stins cu otet si apoi treptat faina dinou. Amestecam cu lingura de lemn pana devine putin mai tare, apoi ne folosim de mana.
Dupa ce aluatul nu mai e lipicios si se poate lucra cu el , il despartim in doua parti (una mai mare si cealalta putin mai mica). Presaram faina pe o suprafata, luam partea mai mare de aluat si o intindem ( aproximativ 0,5 cm). Ungem tava rotunda cu putin ulei, luam aluatul pe sucitor si il punem in forma, aranjandu-l frumos (trebuie sa ajunga pe tot fundul tavii si pe pereti pana sus; daca ramane il taiem la nivelul tavii si il punem peste partea mai mica).
Ne ocupam acum de umplutura: merele le curatam (nu total, ca nu se simte putina coaja oricum) si le dam prin razatoarea mare. Adaugam peste zaharul si scortisoara si amestecam bine. Luam apoi compozitia cu o lingura si o punem in forma, peste aluat. Ultima parte din compozitia va fi umeda, deci va trebui sa o luati cu mana si sa o stoarceti daca e nevoie.
Luam acum a doua parte din aluat, o intindem la fel ca pe prima si o taiem usor in fasii de 1 cm. Puteti sau nu sa faceti model, eu am preferat sa fac si v-am pus o poza cu tutorial. Aluatul ramas de la surplusul de fasii de pe margine l-am pus pe marginea placintei si i-am facut forme cu furculita.
Dupa ce ati terminat cu aspectul decoram placinta. Separam oul si ungem cu albus spatiile de pe placinta unde se afla mar, iar cu galbenus fasiile de aluat.Luam cu mana zahar si presaram pe deasupra.
Dam la cuptor 30-35 de minute sau pana e rumena deasupra. Cel mai bine e sa o mancati dupa ce se raceste fiindca e mai frageda,dar daca va place calda, eu nu va opresc.
O puteti savura simpla sau cu inghetata.
Pofta buna!