Nu facem des pizza, dar când facem, nu ne oprim vreo două-trei zile. Am făcut ieri o pizza Margherita, iar astăzi am zis că merită să încercăm și altceva: pizza Quattro Formaggi, dacă tot suntem în Săptămâna cu dezlegare la ouă, lapte și brânză.
De la un pizzar cunoscut am aflat că între aceste 4 feluri de brânză trebuie neapărat să fie mozzarella și brânză cu mucegai. În rest, fiecare adaugă ce-i place. Am mai avut Emmentaler și cașcaval. Am ezitat puțin între cașcaval și telemea, dar l-am ales pe primul și bine am făcut, pentru că de la celelalte brânzeturi, pizza a fost suficient de sărată.
Evident, a fost excelentă, la gust și aspect, așa că am savurat-o cu totul, de îndată...
Se face un aluat elastic și nelipicios din: făină, sare, drojdie proaspătă, zahăr tos, apă caldă și ulei de măsline, încorporat spre sfârșitul preparării. Se frământă puțin (deoarece aluatul nu este greu) se acoperă cu un șervet curat și se dă la căldură, într-un loc ferit de curenții de aer rece.
Cât timp aluatul dospește, se taie cubulețe mozzarella, cașcavalul și brânza cu mucegai.
Se prepară sosul din: suc de roșii, sare, piper, zahăr tos, boia de ardei dulce, oregano și busuioc uscat.
Când aluatul și-a dublat volumul, se răstoarnă pe planșeta înfăinată, se aplatizează și se întinde apoi cu mâinile în tava de copt, unsă în prealabil cu ulei de floarea soarelui.
Se unge aluatul, odată întins în tavă. cu sos de roșii, după care se pun straturile de topping: emmentaler răzuit, brânza cu mucegai, mozzarella și cașcavalul. Se stropește pizza cu o lingură de ulei de măsline și se dă la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, pentru 20 de minute.
Când brânza s-a topit și s-a rumenit frumos, se scoate pizza din cuptor, se lasă 1-2 minute să se răcorească, se stropește, cu puțin sos de roșii, se decorează cu frunze proaspete de busuioc, se porționează și se servește caldă, eventual cu sos de roșii.
1
Pentru ca aluatul să crească frumos și repede, toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, iar drojdia trebuie să fie proaspătă.
2
Tăiați dinainte brânzeturile și preparați sosul de roșii, deoarece aluatul crește repede și ar fi bine să aveți ingredientele gata pregătite, la îndemână.
3
Printre cele patru tipuri de brânză trebuie să fie și cu mucegai, indiferent de marcă.
4
Brânzeturile pot fi tăiate cubulețe, sau răzuite. Oricum, ele se vor topi.
5
Serviți pizza fierbinte, cu sos de roșii, dacă se dorește.