Sfârşitul de săptămână ne dă un răgaz de încercat reţete şi de postat. O pizza făcută cu răbdare şi fantezie, cred eu!!
Se amestecă drojdia cu zahărul, o parte din laptele călduţ şi făină să fie ca o smântână groasă şi se lasă la crescut.Când s-a dublat volumul, se adaugă restul de lapte călduţ şi se amestecă.În apa călduţă se dizolvă sarea, se pune şi uleiul şi se varsă făina toată odată.Se amestecă lent cu lingura de lemn, apoi cu mâna.
Când aluatul e omogen, se răstornă pe masă şi se frământă întorcând aluatul spre mijloc şi apăsând. Aluatul se deşiră când apăsăm.
Se pune aluatul în bol şi se lasă la dospit 15-20 minute, acoperit. Să fie cald în bucătărie(25 grade C). Se aprinde cuptorul la 240 grade.
Când aluatul şi-a dublat aproape volumul, se frământă iar, apăsând cu palma până la o grosime cam de 2 cm. Se mai lasă iar la dospit 10-15 minute.
Se împarte în 3 părţi şi se rotunjesc. Se pot face 3 pizza egale sau după dorinţa fiecăruia.
Eu am făcut una mare în tavă rotundă cu diametrul de 34 cm, una dreptunghiulară(29 cm/41 cm) şi nişte pâinici picante.
Nu am împărţit chiar egal, primele 2 părţi au fost mai mari.
Apăsaţi aluatul cu mâna, apoi întindeţi cu sucitorul, întorcând câte un sfert de cerc pentru a căpăta formă rotundă. Îndoiţi cercul de aluat şi îl puneţi în tava unsă puţin sau înfăinată, desfăcând aluatul şi aranjându-l frumos.Pentru pizza cu margine groasă îndoiţi puţin în formă de torsadă. Nu înţepaţi cu furculiţa, lăsaţi să crească puţin aluatul înainte de a pune umplutura.
Umplutura:
1. brânză de vaci+ brânză de oaie frământată în ce proporţie doriţi(cam 750 g în total). Am pus 3 gălbenuşuri şi 3 albuşuri spumă.
2. 3 cepe felii călite+ciuperci+salam(călite apoi la un loc). Am uns cu un sos de roşii picant, apoi am pus umplutura peste aluatul din tava dreptunghiulară.
3. Am întins aluatul rămas, l-am uns cu unt şi am presărat condimente şi puţină boia iute. Am făcut un rulou şi l-am tăiat, ieşind o "pizza trandafir". Asta am
copt-o ultima, după ce am uns-o cu ou bătut. Cu restul de ou bătut am uns plăcinta cu brânză când a fost aproape gata.
Am pus în cuptor pe cea cu brânză prima, am făcut-o pe cea cu salam, când am terminat de aranjat am pus în cuptor şi le-am schimbat(sus/jos) să se coacă uniform.
Pâinicile au aşteptat, dar a meritat.