Ce-mi place țelina in piure sau in supa.
Am facut un piure cremos si l-am acompaniat cu 'gnudi' - un soi de galuste din branza gorgonzola sau branza ricotta amestecata cu legume sau nuci.
'Gnudi' este o specialitate din Toscana.
În dialectul toscanic "Gnudi" înseamnă "gol", deoarece este umplutura de paste fără aluat.
Gnudi sunt deci strămoșii pastelor ravioli de astăzi. Au fost pregătiti de păstorii toscani chiar înainte ca grâul să fie transformat de mașinile agricole. Absența de aluat mărește aromele ingredientelor. Este un produs ușor și rapid de pregătit.
Ale mele erau cumparate deja pregatite si erau compuse din branza gorgonzola si din nuci.
Se prajesc usor si se servesc cu un sos sau cu o salata sau ca un aperitiv.
https://blogulluicatalina.blogspot.com/2018/05/piureu-de-telina-cu-gnudi-din-branza.html
Curatati si spalati legumele.
Taiati telina si cartofii in bucati.
Intr-o oala adanca incalziti uleiul.
Puneti la prajit ceapa tocata si cateii de usturoi taiati in 2.
Adaugati bucatile de cartofi si de telina. Rumeniti impreuna timp de 5 minute.
Adaugati supa, puneti sare si piper, cimbru si frunza de dafin.
Acoperiti partial si lasati sa fiarba timp de 30 de minute
Indepartati frunza de dafin, scoateti si mixati legumele.
Adaugati lichid progresiv pana obtineti un piureu consistent
Puneti smantana si amestecati. Verificati de sare si piper.
Puneti untul la-ncalzit untul intr-o tigaie mica.
Reveniti billele de gorgonzola pe toate partile cu o lingura de apa timp de 3-4 minute.
Puneti piureul fierbinte in fiecare farfurie.
Decorati cu gnudi, nuci si busuioc.
Pofta Buna!