Piure de cartofi

de miki_a in Aperitive / Garnituri, 8 Apr 2015 | 2483 vizualizari

 

Aceasta reteta de piure este foarte simpla, comuna si cred ca multi dintre voi o stiti. Dar sa nu credeti ca nu sunt si nestiutori (recunosc deschis ca eu acum incoace am invatat ce este un piure de calitate).

 

INGREDIENTE

  • 8 cartofi potriviti, de culoare alba;
  • 50 gr. de unt (la temperatura camerei, daca este posibil fara sare);
  • 300 ml. lapte gras fiert in prealabil;
  • sare (daca bebe e mai mare de 1 an);
  • condimente (praf de marar, coriandru, piper).
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Piure de cartofi:

Spalam cartofii foarte bine si ii punem la fiert intr-un vas, cu apa usor sarata, cat sa-i acopere.

Fierbem fara capac, la foc moderat, 25-30 de minute (facem proba cu scobitoarea / furculita, pana intra usor in cartof).

Dupa ce au fiert scurgem rapid de lichid (nu lasam cartofii in apa pentru ca au tendinta de a o asimila si vor deveni aposi si fara gust).

Lasam sa se raceasca, dar nu foarte tare si incepem sa-i curatam.

Ii pasam cu o furculita mare sau cu presa. Nu va recomand mixerul deoarece piureul devine cleios, inecacios si fara aspect.

Punem oala cu cartofii pasati la foc mic, pentru a indeparta cat mai bine apa in exces.

Incepem sa punem untul, putin cate putin, apoi laptele cald, la fel, treptat, pana cand ajungem la consistenta dorita.

Amestecam energic cu un tel, piureul devenind pufos prin incorporarea de aer.

Condimentam dupa gust (sare, piper, verdeata).

Servim cu salate, carnuri, muraturi etc.

 

 

TIPS-URI

1

Pentru piureuri cel mai bine se preteaza cartoful alb.

2

Cartofii se fierb in coaja pentru a micsora distrugerea celulelor de amidon, dar si a absorbtiei de apa.

3

Piureul se prepara la foc mic.

4

Cantitate de unt, cat si cea de lapte se adauga in functie de gustul personal dar si de calitatea cartofilor.

5

Putem imbunatati gustul cu ulei de masline, branzeturi, sos de ceapa, sos de trufe, smantana, hrean etc.

Daca ti-a placut reteta noastra "Piure de cartofi" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (25)

miki_a 1

09.04.2015, 13:37

Multumesc Irina!

Rocsi 1

09.04.2015, 21:11

Ce imi mai place!

miki_a 1

10.04.2015, 10:32

Multumesc Rocsi!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

Unt de casa - Reteta simpla si rapida

pe 27.06 la 17:54

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
citeste mai mult
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Plapiumioare cu piept de pui