Am tot făcut reţeta asta, şi-am zis că merită să-mi aloc puţin timp pentru a o posta. :)
Sper să vă placă!
Pentru ceapa caramelizată:
Pentru chipsurile din ciuperci:
Preparare piept de raţă
Pieptul de raţă se spală bine, se şterge de apă şi se crestează pe partea cu pielea (nu trebuie tăiat până se ajunge la partea de carne, ci crestată doar partea de piele şi grăsime).
Într-o tigaie bine încinsă (tigaie care poate fi introdusă în cuptor) aşezăm raţa pe partea cu piele în jos.
Tigaia va sta pe aragaz timp de 6-7 minute, la foc mic. Presăm întruna pieptul (cu o lingură de lemn), pentru a se extrage o mare parte din grăsime. Din când în când, vom scurge grăsimea din tigaie într-un recipient (grăsimea de raţă este foarte gustoasă şi se poate folosi după).
Între timp, încingeţi şi cuptorul la 180 de grade.
După cele 6-7 minute, punem sare şi piper peste piept şi introducem tigaia în cuptor. Pieptul va fi tot pe partea cu piele-n jos. Prepaparea la cuptor: lăsăm pe partea cu piele 3 minute, apoi vreo 5 minute pe partea cealaltă şi apoi iar vreo 2-3 minute pe partea cu piele-n jos. Se scoate din cuptor, se aşează pe un fund de lemn şi se lasă câteva minute pentru a se "linişti", iar apoi servim.
Preparare ceapa caramelizată
Grăsimea de raţă se pune într-o tigaie şi se lasă să se înfierbinte. Se adaugă ceapa tăiată în stil julien, se presară puţină sare.
După ce a scăzut puţin ceapa, se adaugă zahărul şi oţetul balsamic. Se va învârti mai mereu, pentru a nu se arde. După vreo 4-5 minute, ceapa va prinde o culoare aurie şi compoziţia va fi uşor "vâscoasă". Se serveşte alături de raţă.
Preparare chipsuri din ciuperci
Eu le-am preparat în Friteuza ActiFry de la Tefal.
Am folosit doar pălăriile ciupercilor, pe care le-am tăiat felii subţiri. Le-am pus în friteuză, am pus grăsimea de raţă peste, presărat sare şi piper, potrivit timpul la 25 de minute. Le-am servit cu ceapa caramelizată şi pieptul de raţă.
Poftă bună!