Ptr. sos:
Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade. Se curata perele, se taie in doua, li se indeparteaza cotorul, dar se lasa coditele. Se pun intr-un vas termorezistent cu partea taiata in jos.
Se da in clocot apa si se adauga zaharul, mierea si sucul de lamaie, apoi se toarna peste pere. Se acopera vasul cu o folie de aluminiu si se da la cuptor timp de aprox. 30 de minute, timp in care se stropesc perele cu sirop de cateva ori.
Se verifica cu furculita daca sunt coapte, se scot din cuptor si se lasa la racit, eventual se scot pe un platou si se pun la frigider.
Se amesteca bine zaharul cu laptele, se adauga cacaua si amidonul si se fierb pana cand se ingroasa sosul amestecand continuu. Se ia de pe foc si se adauga zaharul vanilat, apoi se lasa la racit (eu n-am avut atata rabdare:D).
Se taie jumatatile de pere in fasii pe lungime, se pun in farfurii si se desfac sub forma de evantai, apoi se stropesc cu sos si se servesc.