Pasca caramel

de RuxyRux in Prajituri, 15 Apr 2014 | 12082 vizualizari

 

O pascuta delicioasa, fina, care de fapt este o prajitura in toata regula:) Inspiratia mi-a venit de la prajitura cu branza si iaurt, a carei amintire nu-mi dadea pace :)))) ( atat de delicioasa a fost) si-am transformat-o in cativa pasi in aceasta pasca incredibila pe care va recomand din toata inima sa o probati...merita savurata pana la utlima lingurita :)

 

INGREDIENTE

  • 230 gr faina
  • 230 gr iaurt grecesc
  • 230 gr zahar
  • 1 lingura de zahar pudra
  • 150 gr unt
  • 3 oua mari
  • vanilie
  • un praf de sofran indian
  • coaja rasa de la o portocala
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • 1 lingurita praf de copt
  • un praf de sare
Crema de branza dulce:
  • 500 gr branza dulce
  • vanilie
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 150 gr zahar
  • 3 oua
  • 3 linguri iaurt grecesc( cu varf)
Caramel:
  • 3 linguri unt
  • 3 linguri apa
  • 3 linguri zahar brun
  • 3 linguri cu varf de smantana grasa
Decor:
  • coaja de portocala caramelizata
  • frunze de menta
Portii: 2
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pasca caramel:

Din aceasta cantitate ne ies doua bucati si fac precizarea ca sosul caramel ajunge doar pentru o pasca:

Topim la foc mic untul.

Separam ouale pentru blat: punem albusurile intr-un bol si le batem spuma impreuna cu o lingura de zahar pudra.

Galbenusurile le mixam cu zaharul, praful de sare, vanilia foarte bine. Adaugam in urmatoarea ordine:  iaurtul, coaja de portocala, zeama de lamaie, sofranul, faina si praful de copt. Urmeaza sa punem untul topit si racit si sa mai mixam 1/2 de minut.  Oprim mixerul. Adaugam si albusul batut spuma si il vom incorpora cu o lingura de jos in sus prin invaluire. Aceasta este compozitia pentru blat pe care o vom imparti si aseza in doua tavi( forme) gata tapetate cu foaie de copt. Marginile formelor le-am tapetat cu ulei si faina( stilul clasic)

Ne vom ocupa de crema( sau daca putem face asta din timp si sa tinem compozitia le rece si mai bine):

Mixam galbenusurile cu zaharul, vanilia, branza dulce, coaja de lamaie, apoi adaugam si iaurtul. amestecam usor si punem si albusurile pe care le-am batut spuma ca la bezea, pe acestea le vom incorpora cu o lingura( paleta) de jos in sus prin invaluire. Impartim si aceasta compozitie in doua parti si punem cu lingura deasupra blaturilor, apoi vom nivela usor cu o spatula. Pe una din pasti am presarat in forma de cruce cacao si cu o lingurita am amestecat-o usor in compozitie.

Coacem pastile pentru aproximativ 40 sau 45de minute la 180 de grade.

Lasam pastile sa se raceasca apoi le intoarcem pe platouri.

Intre timp intr-o tigaie am pus untul, apa, zaharul si la foc mic l-am caramelizat usor. am stins cu smantana si am amestecat pana s-a format sosul.

Cand s-a racit putin l-am turnat cu lingura deasupra pastii. ( Caramelul ajunge pentru o singura pasca).

Decoram dupa inspiratie< aveti grija daca puneti frunzulite de menta...caramelul  cald e rapid si le papa :)))) si servim cu placere...e o minunatie acest desert.

TIPS-URI

1

Mai aveti varianta sa opriti un pic din compozitia pentru aluat si sa o amestecati cu ciocolata topita apoi sa o turnati pe mijloc in forma de cruce.

Daca ti-a placut reteta noastra "Pasca caramel" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (59)

xana 1

17.04.2014, 10:46

Vai, cum arata. Nu cred ca am vazut vreun dulce facut de tine care sa nu-mi lase gura apa

RuxyRux 1

17.04.2014, 16:12

XANA....ESTI DELICIOASA! Multumesc scumpo!

Krystyan Trendy 1

07.05.2014, 10:00

excelenta

COMENTEAZA

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert pasca cu smantana