Paris Brest

de Rocsi in Prajituri, 16 Iun 2016 | 7048 vizualizari

 

Este clar o reteta pe gustul si sufletul meu! Am vazut cam acum o una reteta la tv, o pregatea Martha Stewart si mi-a placut mult. De atunci imi tot statea in minte si am hotarat sa o pregatesc in acest week-end! Daca va plac eclerele, atunci aceasta prajitura o sa va incante.

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
    • 120 gr unt
    • 4 oua
    • 250 ml apa
    • 180 gr faina
    • un praf de sare
    • 2 lingurite extract de vanilie
    Crema:
    • 600 ml lapte
    • 2 galbenusuri
    • 4 linguri amidon
    • 100 gr unt de 80% grasime
    • 5 linguri zahar
    • 3 lingurite extract de vanilie
    • 150 ml frisca lichida
    • zahar pudra
    • frunzulite de menta
Portii: 1
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paris Brest:

Aluatul: Intr-o cratita punem apa cu untul. Le transferam pe foc si cand incepe sa fiarba, dam focul la mic, turnam toata faina deodata. Amestecam bine cu o lingura de lemn, pana faina este bine incorporata si aluatul de desprinde de pe peretii vasului. Tragem cratita de pe foc, rasturnam aluatul intr-un bol. Il lasam 5 minute sa se racoreasca, apoi punem ouale, rand pe rand, mixand dupa fiecare ou. La final punem praful de sare si vanilia. Luam o tava mare aragaz, o ungem cu unt, o tapetam cu hartie de copt. Asezam o tava rotunda cu diametrul de 24 cm pe hartia de copt, pe mijloc si trasam un cerc. Punem aluatul intr-un pos si formam gogosele, una langa alta, fara a lasa spatiu intre ele, ceva mai grosute, incercand sa nu iesim in afara cercului trasat. Mie mi-a mai ramas putin aluat si am mai facut vreo 7 gogosele individuale. Introducem tava in cuptorul incins, primele 5 minute la o temperatura de 210, apoi 30-35 de minute la 180 de grade. Dupa 35 de minute deschidem putin usa coptorului sa vedem daca este gata. Cand este rumenita, inchidem flacara aragazului. Primele 10 minute lasam tava in cuptor cu usa intredeschisa, abia apoi scoatem prajitura de tot si o lasam sa se raceasca.

Crema: Intr-un bol amestecam galbenusurile cu zaharul. Adaugam amidonul, putin din lapte si amestecam bine, pana amidonul este complet dizolvat. Punem si restul de lapte, rasturnam totul intr-o cratita si o transferam pe foc. Focul sa fie potrivit si amestecam continuu cu un tel, pana se ingroasa ca o budinca. Luam crema de pe foc, punem untul bucatele si amestecam energic pana este complet incorporat. Adaugam si vanilia. Acoperim crema, o lasam sa se raceasca. Frisca rece, o mixam pana devine spumoasa. Luam prajitura coapta si cu ajutorul unui cutit cu lama mai lunga si bine ascutit, se taie in doua, avand grija ca baza sa nu se desfaca, dar nici partea de deasupra (mie mi s-a parut putin dificil, dar am reusit). Lasam baza in taza si partea de deasupra o tragem usor pe un tocator. Punem crema de vanilie in fiecare gaura a prajiturii, apoi punem frisca in pos, facem cercuri din frisca peste crema de vanilie. Asezam partea de deasupra cu grija, peste frisca. Dam la rece 2-3 ore, apoi o pudram cu zahar, o decoram cu frunzulite de menta si servim. Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Paris Brest" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (43)

RuxyRux 1

22.06.2016, 22:10

Exceptionale Rocs...imi par choix la creme...pe care le adoram in copilarie Ti-au iesit fantastic! Bravo!

RuxyRux 1

05.08.2016, 22:07

Rocsi 1

06.08.2016, 21:48

Ruxy, pai reteta de aluat e ca la choix-uri. Doar ca se fac gogoselele lipite, asa in forma de coronita, se taie usor baza, sa fie intreaga, se pune crema de vanilie, frisca si partea de deasupra de aluat copt. Oricum, este si de efect si foarte buna!

COMENTEAZA

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Eclere