Papoutsakia -sau papucei (παπουτσάκια), o alta reteta din minunata bucatarie greceasca. Vinetele umplute cu carne se numesc astfel, pentru ca se aseamana cu niste papuci mici.
Vanata se taie in doua pe lungime si se lasa pentru 30 minute in apa sarata, pentru a nu fi amara. Se scoate din apa, se sterge si se pune la prajit in putin ulei, pana se inmoaie bine pe ambele parti. Se aseaza intr-o tava si se apasa miezul cu o lingurita, facand loc pentru umplutura. Nu este necesar ca tava sa fie unsa cu ulei.
Umplutura:
Ceapa tocata marunt se inabusa in 3 linguri ulei si 3 linguri apa. Se adauga carnea si se lasa pana isi schimba culoarea, amestecand continuu. Se toarna 100 ml apa fierbinte, se acopera vasul si se lasa sa fiarba pana ce apa scade si carnea este gatita. Se pun rosiile, decojite si date pe razatoare, sare si piper. Se mai lasa 5-6 minute si se opreste focul.
Asamblarea:
Jumatatile de vinete se umplu cu amestecul de carne, se aseaza deasupra cate 2-3 linguri cu sos bechamel si se acopera cu un strat de cascaval ras. Se da tava la cuptor pentru 15- 20 minute, la foc iute.
Se servesc calde.