Gelatina se pune la inmuiat in lapte rece taranesc pentru 5 minute.
Tot acum se aseaza smantana si zaharul, intr-o oala, la foc domol. Nu se lasa sa dea in clocot si se sting cu laptele rece si gelatina topita amestecand intruna pana se schimba in crema. Atunci se trage de pe foc si se pun semintele de vanilie amestecand iara.
Se toarna in forme sau in cani, dupa cum se doreste servita, si se pune sa seada la rece 2 ore.
Se serveste fie cu dulceata de zmeura (sau alte fructe de padure) fie cu sirop de caramel, garnisita cu visine din compot.
Siropul se face iute turnand 1/4 cana de apa peste 1 cana de zahar caramelizat. Se lasa la foc mic pana apa topeste caramelul apoi se amesteca cu putin rom.
1
Cel mai usor se scoate din forme daca sunt umezite putin inaine de a turna.
2
In loc de seminte de vanilie se pot folosi si esenta sau praf de zahar vaniliat.