Asa nehotarata si pofticioasa ca mine mai rar:)) Am facut o dulceata buna de capsuni in amestec cu zmeura, aromatizata cu menta si lamaita. Gustand cad din dulceata cand din jeleu nu m-am putut hotarat care este mai buna...asa ca am pus cate putin din fiecare:)))
La panna cotta am folosit green sugar, iar daca doriti puteti sa folositi atat la dulceata cat si la jeleu green sugar. Fiind un inlocuitor al zaharului, facut din stevie cu zero calorii si indice glicemic, merge de minune atat in diete alimentare cat si celor care sufera de diabet.
Dulceata am facut-o cu o zi inainte in felul urmator: se spala capsunile, se inlatura codita si se pun la scurs sa se zvante de apa. Fructele mele fiind mari le-am taiat in jumatati si sferturi.Zmeura am lasat-o sa se dezghete si am lasat-o putin la scurs. Am pus fructele intr-o craticioara(de preferat cu fund dublu), am adaugat zaharul gelifiant, frunzele de menta si lamaita. Am pus capac peste craticioara si am lasat-o deoparte 30 minute. Am pus pe foc, am indepartat capacul si am lasat sa fiarba 6 minute la foc mic. Am pus dulceata fierbinte(fara a inlatura frunzele, pentru a se infuza cat mai mult si a aroma bine dulceata) in borcan steril si am acoperit cu capac. Dupa ce s-a racit am pus dulceata in frigider.
Pentru jeleu: capsunile spalate si curatate de codite, le-am pus intr-o craticioara. Am adaugat 3-4 linguri apa, zaharul si mirodeniile. Am pus vasul pe foc si am lasat sa fiarba 5-8 minute. Am "cules" cu grija toate mirodeniile puse la inceput, batonul de scortisoara, anasonul si cuisoarele. Continutul fierbinte l-am pasirat bine la robotul de bucatarie sau puteti folosii robotul vertical. Am lasat sa se racesaca si am dat la frigider jeleul.
Pentru panna cotta: am pus smantana pentru frisca, laptele si green sugar intr-o craticioara. Am pus pe foc craticioara, am amestecat mereu cu un tel, iar cand a ajuns la punctul de fierbere am dat-o deoparte. Gelatina am pus-o in apa rece la hidratat pentru 5-10 minute. Am adaugat putin sirop rece de menta peste gelatina, am amestecat si am pus-o peste amestecul fierbinte de lapte si smantana. Am amestecat cu telul pana gelatina s-a dizolvat. In pahare/cupe asezate inclinat intr-o tava, am pus compozitia de panna cotta. Am dat la frigider pentru 1 ora. Dupa ce panna cotta s-a inchegat, am pus 2-3 linguri de dulceata, apoi am complectat cu jeleu. Am dat paharele la frigider pentru inca 10-15 minute, apoi am servit cu o mareeee pofta:)) Sa va fie de bine!!
1
din cantitatile date atat la dulceata cat si la jeleu, va ramane o cantitate considerabila
2
daca doriti un jeleu foarte fin puteti sa-l strecurati printr-o sita