Clatite cu dragoste pregatite
Fara prea mare modestie am sa va spun ca sunt printre cele mai bune clatite mancate de mine. Aroma lamaii face deosebit acest desert. Chiar si dupa 10 minute dupa ce am mancat inca imi persista in gura gustul de lamaie. Am optat sa fac in locul clatitelor clasice, pancakes pentru ca sunt putin mai groase si mai pufoase.
Pentru pancakes:
Pentru pancakes: se amesteca oul cu laptele batut. Se adauga zaharul, praful de sare, coaja rasa de lamaie si se amesteca ingredientele cu un tel tip para. Se adauga faina amestecata cu praful de copt, se amesteca cu telul pana aluatul capata consistenta fina. Vom obtine un aluat mai gros ca si cel de clatite subtiri, frantuzesti. Punem la incins o tigaie, eu am folosit o tigaie cu diametrul mic din fonta. Inainte de a folosii tigaia am sters-o bine cu un servetel imbibat in ulei. Am pus un strop de ulei sau unt in tigaie, am lasat sa se incinga si am turnat un polonic mic de aluat. Am invartit putin tigaia sa se distribuie uniform aluatul, iar cand acesta a inceput sa faca mici gaurele am intors clatita si am lasat-o sa se prajeasca aproximativ 2 minute. Am procedat la fel pana am terminat aluatul de clatite.
Pentru crema de lamaie „Lemon curd”: am pus galbenusurile si oul intreg intr-un castronel de inox. Am adaugat zaharul si le-am amestecat cu un tel tip para. Am transferat castronelul pe baie de aburi, am amestecat mereu in oua iar dupa 2-3 minute am adaugat sucul de la o lamaie. Am lasat pe foc pana crema a inceput sa se ingroase, aproximativ 10 minute. De data asta mi-a iesit foarte bine crema, fina si groasa ca o budinca…La final am adaugat coaja rasa de lamaie si treptat cate un cubulet de unt. Se amesteca mereu in crema pentru a nu se prinde de peretii vasului…Se lasa sa se raceasca.
Pentru lamaile confiate: am pus intr-o craticioara apa, zaharul si feiile de lamaie. Am pus craticioara pe foc si am lasat-o pe foc mic pana apa a scazut, a inceput sa faca spuma, iar siropul s-a ingrosat. Atentie sa nu se caramelizeze. Feliile de lamaie vor fi transparente, iar siropul se aseamana cu mierea.
Pentru asamblare: pe un platou punem o clatita/pancakes, peste punem o lingura de crema de lamaie, alta clatita, crema…le suprapunem pana terminam clatitele. Pe ultima nu punem crema, asezam feliile de lamaie confiate, iar deasupra turnam siropul. Sunt irezistibile si neaparat sa gustati din lamaile confiate. Sa va fie de folos!!!
1
· Inainte de a folosii lamaile le spalati foarte bine cu apa calda (de preferat sa folositi lamai bio)
2
Cand pregatiti crema de lamaie amestecati mereu cu telul in vas(din cantitatile date mie mi-a ramas putina crema)