Îmi amintește de copilărie, când bunica le scotea din cuptorul cu lemne și nu aveam răbdare să se răcească.
E simplu de făcut și atât de bun!
Se face o maia din drojdie, putina faina si apă călduță. Se lasă sa creasca apoi se toarnă peste făina cernută în care s-a pus sarea. În funcție de cât cere făina se pune apă călduță și se frământă un aluat potrivit și care nu se lipește de degete (ca pt pâine). Se lasă la dospit până își dublează volumul.
Se spală prunele și se curăță de sâmburi. Se taie în patru, se amestecă cu zaharul și scorțișoara.
Pe masa de lucru se pune puțin ulei, se ia jumătate din cantitatea de aluat și se întinde cu mâna dându-i o formă rotundă. Pe mijloc se pune jumătate din cantitatea de prune iar marginile se aduc peste prune lipind bine aluatul pt a nu se desface in cuptor. Se procedează la fel și cu restul cantităților. Se așează cu grijă în tava tapetată cu hârtie de copt iar deasupra se ung cu zeama lăsată de prune.
Se dau la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pt cca 30-35 minute până se rumenesc frumos deasupra. Se scoate tava din cuptor și se acoperă pt câteva minute cu un prosop de bucătărie.
Poftă bună!
1
Se poate folosi pt aluat apa minerală. Iese un blat foarte pufos.