Painea perfecta

de Ina in Piine, 24 Feb 2019 | 9937 vizualizari

 

Mi-a atras atentia filmuletul cu painea pregatita de Carmen Manu dupa o reteta chinezeasca si mi-am zis ca trebuie sa fac si eu. Am spus de multe ori ca am gasit reteta perfecta pentru paine, dar asta chiar reprezinta perfectiunea! 
Multumesc, Carmen! :-*  
Pufosenia intruchipata :X 

 

INGREDIENTE

  • 40 g faina alba superioara
  • 200 ml apa
  • 580 g faina ( daca aveti de cozonac e si mai bine, eu am folosit simpla )
  • 30 g zahar
  • 12g sare
  • 10 g drojdie uscata
  • 2 linguri lapte praf
  • 260 ml lapte
  • 1 ou marime medie
  • 50 g unt la temperatura camerei
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Painea perfecta:

Pentru inceput dizolvam 40 g faina alba in 200 ml apa rece.

Punem amestecul pe foc pana ajunge la clocot si se leaga bine. In tot acest timp amestecam cu o spatula aducand amestecul dinspre peretii vasului spre interior. Tinem pe foc pana se leaga bine si  capata luciu. Va semana cu untura de porc la culoare si aspect.

Oprim focul, punem amestecul intr-un bol, acoperim cu folie alimentara, lasam sa se raceasca vasul si transferam la frigider pentru cca 5-6 ore.

Se pun in bolul mixerului ingredientele uscate si se amesteca usor.

Adaugam apoi laptele caldut, oul si untul moale. 

Completam amestecul cu ciulamaua de faina preparata anterior, pe care am avut grija sa o scoatem din frigider cu cel putin 30 min. inainte. Daca uitati nu e nicio problema, doar ca se va prelungi timpul de dospire.

Pornim mixerul la viteza 1 si il ducem apoi la maxim, mixand aluatul pentru 10-15 minute. Cand este gata vom avea un aluat extrem de elastic, nelipicios, usor de modelat. Acoperim bolul cu folie si lasam la dospit cca 40 minute.

Cand aluatul si-a dublat volumul il impartim in 6 bile egale ( pe cantar mi-au iesit cam 198 g  pt. fiecare bila ) .

Acoperim bilele de aluat cu folie si le mai lasam la odihna 15 minute.

Luam apoi fiecare bila de aluat si o intindem intr-un patrat.  Pliem o treime dintr-o latura spre interior impartind imaginar latura in trei parti egale. Sigilam prin apasarea cu degetele si aducem marginea libera peste pliul deja format sigiland marginile bine si de aceasta data. Obtinem un dreptunghi si repetam operatiunea de pliere inca o data,  in sens opus, obtinand astfel o bila rulata de aluat.

Bilele astfel obtinute se aseaza in tava unsa cu ulei sau tapetata cu hartie de copt.

In tava obisnuita de paine ( 30cm / 13 cm ) mie mi-au incaput 4 bile, celelalte doua asezandu-le intr-o tava mult mai mica. Acoperim din nou cu folie si lasam la crescut inca 30 minute, apoi ungem suprafata cu galbenus de ou amestecat cu o lingura de lapte.

Coacem painea in cuptorul incins la 180 grade, timp de 25 minute ( da, 25 minute sunt suficiente si nu este nevoie nici de testul scobitorii ).

Scoatem painea pe gratar si acoperim cu un prosop pentru a se aburi si a-si pastra coaja moale.  

Garantez ca va veti indragosti de aceasta reteta ! :X 

 

TIPS-URI

1

Nu scurta timpul de mixare sub 10 minute. Chiar conteaza la obtinerea consistentei dorite

Daca ti-a placut reteta noastra "Painea perfecta" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (39)

IonelBonda71 1

28.05.2019, 20:42

Ce rol are ciulamaua?

Ina 1

28.05.2019, 21:29

Ma bucur ca ti-a iesit, Raluca!

Ina 1

28.05.2019, 21:35

Ionel, ciulamaua face painea extrem de pufoasa si ii mentine prospetimea mult timp. Este la fel ca aluatul oparit ce se foloseste la cozonac.

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Naan- paine indiana