reteta o am de la soacra-mea iar ea o are dintr-o revista... e o super painica...
Se curata circa 3 cartofi maricei, se taie cubulete si se pun la fiert in apa calduta cu un praf de sare. Cand au fiert cartofii se face un piure impreuna cu untul, adica se paseaza cartofii. Sa nu uitati sa opriti o cana din apa in care cartofii.
Se incalzeste lapticul cu zahar, se pune intr-o cana iar peste lapte se pune drojdia la topit.
Piureul, dupa ce l-am masurat, se pune intr-un lighenas. Peste piure se va pune faina si sarea.
Se amesteca un pic si se pune laptele peste faina amestecandu-se intruna. Apoi treptat treptat se pune cate un pic din apa in care au fiert cartofii, nu este necesar sa pui toata apa. Din apa in care au fiert cartofii se pune atat cat sa se incorporeze bine aluatul. Daca, din greseala, puneti mai multa apa puteti sa o dregeti cu faina. Se framanta bine circa 10 minute, atat am framantat eu :D...
Se acopera cu un prosop si se lasa la crescut intr-un loc caldut avandu-se grija sa nu intre niciun pic de racoare.
Dupa ce a crescut se modeleaza aluatul ca o mingiuta si se pune intr-o tava pe hartie de copt. Se mai lasa la crescut cam 10-15 min, acoperind iar cu un prosop. Se baga in cuptorul incins. Se lasa la foc mic iar dupa 30 min se da la foc mediu. Soacra-mea a zis ca e bine sa pui o oala cu apa sub tava in care coci paine pentru a nu se arde painica dedesubt, eu mi-am adus aminte la final :D....
Pentru a incerca painea, sa vezi daca este coapta, se ia o scobitoare si se introduce in paine. Daca scobitoarea ramane lipicioasa inseamna ca nu este facuta painea.
Scoateti painea pe un fund de lemn, pentru a nu se incruzi.
Se mananca atat calda cat si rece.
Pofta buna!