Paine norisor, cu bere si cimbru

de Ancutsa in Piine, 29 Aug 2020 | 2421 vizualizari

 

O nouă pâine în formă de nor, de data aceasta, cu bere în aluat și cimbru deasupra (care s-a scuturat ușor de la împăturirea în șervet). Distractiv de făcut și de desfăcut, ca să o împarți cu cei dragi.

 

INGREDIENTE

  • Maia:
  • 100 g făină 000,
  • 100 ml apă,
  • 25 g drojdie proaspătă,
  • 1 linguriță zahăr,
  • Aluat:
  • 310 g făină 000,
  • 150 ml apă călduţă,
  • 100 ml bere,
  • 65 ml ulei,
  • 1 linguriţă rasă sare,
  • În plus:
  • 50 g făină pentru blatul de lucru,
  • 2 linguri ulei pentru uns,
  • Cimbru uscat mărunțit, după gust,
  • 2 linguri apă
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine norisor, cu bere si cimbru:

 

 Într-un bol încăpător sau în bolul de la mixer/robot pregăteşti maiaua, dizolvând drojdia cu zahărul (care o va activa) în apă călduţă, adaugi făină şi amesteci până obții o pastă mai moale. Lași deoparte minim 20 de minute (cu cât fermentează mai mult,  cu atât pâinea are un gust mai pregnant, bogat).

 Adaugi berea și restul de apă, sarea și apoi făina, în ploaie. Începi frământarea (cu mâna sau la robot), apoi încorporezi încet uleiul. Frămânți până obţii un aluat omogen, moale, lucios. Ungi cu puțin (o lingură) ulei şi lași la crescut cam o oră (sau până îşi dublează volumul) acoperit cu folie alimentară. Aluatul va deveni și mai pufos.

 Transferi aluatul pe blatul de lucru presărat cu făină și îl mai frămânți doar cât să-i dai formă. Tai aluatul în jumătate, apoi fiecare jumătate, în 3. Alungești fiecare bucată de aluat, o rulezi și o rotunjești cu mâna.

Transferi bucățile de aluat, într-o tavă  pregătită cu hârtie de copt.

Mai lași la crescut încă o oră, pâinea va dospi și se va uni, ca un norișor.

Ungi pâinea cu 1 lingură de ulei.  Presari cimbru și dai tava la cuptorul preîncălzit, la foc mic, aprox 45 de minute (sau până consideri că este bine coaptă, în funcţie de cuptorul tău).

 

Poftă Bună!

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2020/08/paine-norisor-cu-bere-si-cimbru.html

TIPS-URI

1

După ce scoți pâinea din cuptor, o stropești ușor cu apă și o acoperi în unul-două șervete de bucătărie, pentru ca aburii să o înmoaie.

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine norisor, cu bere si cimbru" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Paine impletita in trei corzi