Paine floricica de casa

de Bucataras Medi in Piine, 29 Oct 2016 | 3624 vizualizari

 

Am hotarat sa fac aceasta paine sub forma de floare....imi place,pur si simplu.
Si imi mai place mirosul painii de.abia scoase din cuptor.
Ceea ce nu.mi place este ca imi place....hihihi...si mananc muuuuulta si asta nu.i cam bine.
Aceasta reteta este cea pe care o face si mama...de la ea am furat reteta...hahaha.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina
  • 25 g drojdie proaspata sau 10 g drojdie uscata
  • 1 lingurita rasa sare
  • 1 lingurita rasa zahar
  • 600-650 ml apa calduta
  • un cub cat o nuca unt
  • Mai avem nevoie
  • ulei pentru uns mainile si vasul
  • faina pentru infainat masa de lucru
Portii: 25
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine floricica de casa:

Cernem faina si o amestecam cu sarea. Punem faina intr-un vas si facem in mijlocul acesteia o adancitura. Sfaramam drojdia proaspata cu furculita si o amestecam cu zaharul. Punem acest amestec in adancitura facuta in faina si turnam putina faina(circa 50 ml).

Lasam circa 10/15 min. Adaugam apoi untul topit si racit . Putin cate putin adaugam apa calduta pana la inglobarea acesteia in faina. Ungem mainile si vasul in care framantam cu ulei si incepem framantarea. Framantam pana cand aluatul nu se mai lipeste de maini.

In cazul in care aluatul se lipeste de maini mai adaugam 1-2 linguri de faina pe fundul vasului si continuam framantarea inca circa 5 min.Avem grija sa ungem din cand in cand mainile cu ulei. Aluatul rezultat trebuie sa fie unul fin,elastic,care sa se desprinda ,asa cum am mai spus,usor de pe maini.

Acoperim vasul in care am framantat cu un prosop de bucatarie si lasam la crescut,la cald,circa o ora.(sau pana cand aluatul isi dubleaza volumul).

Scoatem aluatul pe masa de lucru infainata si il imparim in 2 bucati.(pentru a ne fi mai usor cand il intindem cu sucitorul). Intindem deci cu sucitorul (rand pe rand....eu neavand o masa asa de mare)cele 2 bucati de aluat si apoi le rulam. Din rulourile rezultate taiem bucati potrivite si formam bilute. Tapetam o tava rotunda cu faina ,asezam o biluta in mijlocul tavii si apoi celelalte bilute de jur imprejur (ca in foto)formand o floricica.

Eu am format bilutele ochiometric(nu am cantarit fiecare biluta in parte dar voi o puteti face)astfel incat nu toate au aceiasi marime. Dupa ce am format floricica ,acoperim tava cu un prosop de bucatarie si lasam la cald sa creasca circa 30 min. In acest timp preincalzim cuptorul.

Dam la cuptor la 180 grade pentru circa 30 min. Ca sa fim siguri ca painea este copta facem testul scobitorii. Scoatem din cuptor si....pofta buna!

Ce bine miroase si ce buna este!

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine floricica de casa" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Cornurile Laurei Laurentiu