Un alt tip de pâine fără frământare, din făină albă de grâu şi de secară, cu tărâţe de grâu şi seminte de in.
Se cântăresc tipurile de făină. Se amestecă cu tărâţa de grâu şi seminţele de in.
Se pregăteşte maiaua:
- drojdia se aduce în stare fluidă cu puţină apă călduţă, o lg zahăr şi 2-3 lg făină - se obţine o pastă de consistenţa smântânii; apa şi făina se iau din cantităţile iniţiale.
- se pune maiaua la loc cald, fără curenţi de aer rece, pentru circa 10 minute, în acest timp îşi măreşte volumul vizibil.
Peste amestecul de făină şi seminţe, se toarnă maiaua, sa adaugă sarea şi uleiul de măsline. Se amestecă cu o lingură, se toarnă apa calduţă, câte puţin.
Se obţine un aluat lipicios.
Se pune în vasul ce urmează a fi pus în cuptor se presară făină albă de grâu deasupra, se acoperă cu un şervet curat şi se pune la loc cald, pentru circa 2 ore.
După acest timp, se pune tava în cuptor, pentru 35-40 minute, la 170 grade Celsius.
Pâinea se taie după ce s-a răcit complet.
Spor la brutărit!