Chiar dacă au apărut aparate de făcut pâine, tot mai bună mi se pare pâinea făcută în casă, care e puțin mai alintată, cu ingrediente mai multe, decât cea din comerț.
Din ingredientele de mai jos am făcut o pâine la tavă.
Se pune făina cernută în vasul pentru aluat, iar în mijlocul ei se va pune oul, drojdia mărunțită, sarea și zahărul. Se amestecă bine drojdia cu oul, sarea și zahărul și se încorporează făina.
Se toarnă puțin câte puțin laptele cald și se frământă, încorporând progresiv toată făina și uniformizând compoziția.
După ce s-a încorporat toată făina, se adaugă uleiul, puțin câte puțin, frământând mereu.
Când s-a încorporat și uleiul, iar aluatul este elastic și ferm, se lasă în vasul acoperit cu un șervet curat, la căldură, ca să crească.
După ce aluatul a crescut, se răstoarnă pe planșetă, se mai frământă puțin cu făină, se porționează în două bucăți care se fac șuvițe și se împletesc simplu. Capetele împletiturii se ascund dedesubt și pâinea se așează în tava unsă bine cu ulei, lăsându-se încă 10-15 minute să mai crească, la căldură.
După acest interval de timp, se unge pâinea cu un ou bătut spumă și se dă tava la cuptor, la foc mediu. Când s-a rumenit, scoateți pâinea din cuptor, lăsați-o să se răcorească bine, după care poate fi feliată și servită.
1
Ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.
2
Drojdia trebuie să fie proaspătă, pentru ca aluatul să crească frumos.
3
Folosiți lapte cald, nu fierbinte.
4
Aluatul pentru pâine nu trebuie frământat la fel de mult ca aluatul pentru cozonac (care e mai greu, având mai multe ingrediente).
5
Aluatul trebuie să stea la căldură, ca să crească frumos.