Aceasta retata este mai mult o regula generala cum se face painea.De la ea deriva celelalte retete de paine cu cartofi,de secara,paine neagra,cu seminte.
Nu pot sa nu ma gandesc la bunici si la mirosul de paine calda,coapta in cuptor cu lemne.E minunat sa ai un asemenea cuptor.Al meu,deocamdata,e in stadiul de proiect.Pana va fi realitate,coc painea in cuptorul de la aragaz.Creste la fel de frumos si gustul e acelasi desi aroma de foc cu lemne e inconfundabila.
Intr-un bol se toarna apa,drojdia,zaharul si un pic de faina.Se amesteca pana se omogenizeaza compozitia si se lasa la cald pana se activeaza drojdia. Se adauga uleiul si sarea si se amesteca bine.
Apoi se adauga faina putin cate putin,framantand pana se leaga bine aluatul.Trebuie sa rezulte un aluat bine legat,omogen,moale,care nu se lipeste.Se mai framanta cateva minute aluatul pe masa infainata.Bolul in care s-a preparat aluatul se unge cu ulei sau se tapeteaza cu faina.Se pune aluatul,se acopera cu un servet si se lasa sa dospeasca la loc clad,ferit de curenti de aer. Dupa 1-2 ore,cand si-a dublat volumul,aluatul se scoate din bol,se framnata pe masa infainata si se mai lasa sa stea 10-15 min dupa care se portioneaza ,se pune in tavi unse cu ulei si se mai lasa sa creasca.Aluatul trebuie sa ocupe doar 1/3 din tava pentru a putea creste. Se da la cuptor,la temperatura medie,pana creste si se rumeneste frumos.E gata cand,daca loviti cu unghia in coaja,suna a gol.
Se scoate din tava,se unge cu apa rece si se acopera cu un servet.
De recomandat sa se serveasca dupa ce s-a racit complet.