Daca tot mi s-a stricat masina de paine, toata painea o fac manual...si incerc mereu alte si alte combinatii, astfel ca in final am niste produse de panificatie de care sunt foarte mandra: sunt sanatoase, satioase si speciale, foarte indicate intr-o alimentatie echilibrata si diete de slabit!
Pt. inceput am facut maiaua: in apa calduta am dizolvat drojdia proaspata, am pus praful de zahar si 2 linguri faina de grau integrala, am amestecat bine si am lasat la dospit.
Intre timp, am preparat faina de hrisca si cea de nuci, prin macinarea boabelor de hrisca/ nucilor cu rasnita de cafea. Am pus fainurile separat, apoi m-am pregatit sa coc putin faina de hrisca (ca sa-i dea o aroma deosebita, asemanatoare cu ciocolata): am pus pe foc o tigaie teflonata uscata, am lasat sa se incinga, apoi am turnat faina de hrisca. Am amestecat mereu, sa nu se arda. Dupa coacere, faina s-a inchis si mai mut la culoare, devenind cafenie...insa si-a pastrat gustul specific si aroma puternica.
Dupa ce maiaua mea a dospit, nu mi-a mai ramas decat sa combin fainurile mele speciale, sa le adaug in aluat, impreuna cu lingurita de sare. Dupa o amestecare energica, am completat cu faina de grau integrala, pana am format bila mica de aluat, pe care am lasat-o din nou la dospit, pana si-s dublat volumul.
Am modelat painica, pe care am asezat-o sa stea cumuinte intr-o tava de cozonac mica tapetata cu hartie de copt. Am uns painea cu putin ulei de masline (foarte putin) si am presarat nuca taiata mare. Am dat la cuptor pana a trecut testul scobitorii, apoi am scos-o la racit pe un gratar.
A iesit o paine foarte gustoasa, cu continut ridicat de fibre si cu miez usor umed, foarte potrivita pt. o alimentatie sanatoasa (fibrele sunt recunoscute pt. capacitatea lor de a ajuta la eliminarea toxinelor si curatarea colonului), dar si pt. diete de slabit.
Enjoy!