O paine atit de pufoasa...miez pufos, coaja crocanta...o bunatate a fost !
Eu am folosit un mix de condimente ce contine: rozmarin, salvie, dafin, usturoi, busuioc, oregano, patrunjel.
Punem faina intr-un bol. Adaugam oul intreg, drojdia maruntita, sarea (dupa gust) si condimentele. Amestecam usor ingredientele.
Separat incalzim intr-un ibric laptele si cand acesta este cald (NU fierbinte) il turnam in bolul cu faina si incepem sa framantam .
Adaugam putin cate putin uleiul si framantam pana ce aluatul a devenit elastic si nelipicios. Daca aluatul este prea moale adaugati putina faina, daca este mult prea tare mai adaugati putin lapte.
Acoperim bolul cu un prosop curat (sau folie de plastic) si dam la loc cald si ferit de curent . Lasam aluatul sa dospeasca pana ce isi dubleaza volumul.
Dupa acest timp, mai framantam putin aluatul.
Tapetam o tava cu hartie de copt si punem aluatul in forma ovala. Crestam cu un cutit cu lama bine ascutita si lasam alte 30 minute la dospit .
Incalzim cuptorul la 180 grade.
Inainte de a pune tava in cuptor, ungem suprafata aluatului cu lapte.
Dam la cuptorul incins pana ce painea a crescut frumos iar coaja s-a rumenit usor . Facem testul cu scobitoarea pentru a fi siguri ca painea este bine coapta si in interior.
Scoatem painea din cuptor, o impaturim intr-un prosop si o lasam astfel pana se raceste (daca aveti rabdare, daca nu serviti-o calda cum am facut noi :) )
Pofta buna !