Daca la noi piata este plina de urzici am zis sa profit cat sunt inca tinere si bune de gatit si le-am pus intr-o mancare cu orez. Am adaugat si pasta de ardei siu rosii pentru a schimba culoarea orezului, care din cauza urzicilor ar fi capatat o culoare urata.
Alegem bine urzicile si le spalam in mai multe ape.
Punem la fiert o oala cu 1/2 de l de apa, si cand aceasta clocoteste adaugam urzicile si le fierbem 5 minute. Scurgem urzicile intr-o sita, pastrand zeama.
Punem urzicile pe un tocator si le tocam marunt. Tocam ceapa fin.
Intr-o craticioara care poate merge la cuptor punem uleiul. Adaugam ceapa si putina sare si acoperim cu un capac. Lasam la foc mic pana se inmoaie bine, amestecand ocazional. Cand ceapa e moale, adaugam orezul spalat si scurs si amestecam usor. Adaugam urzicile si stingem cu 2 1/2 cesti din apa in care au fiert urzicile. Adaugam pasta de ardei, pasta de rosii, sare si piper dupa gust si dam vasul la cuptor pana se absoarbe toata zeama. Scoatem vasul de la cuptor si adaugam marar.
Servim orezul rece cu hrean ras.