Va propun o reteta care imbina doua deserturi minunate, negresa si checul pufos, am denumit-o negreso-chec. Pe langa faptul ca constituie 2 deserturi in 1, are un continut de zahar foarte scazut, 1.5 grame zahar per 100 g chec, fiind ideal pentru persoanele care incearca sa evite excesul de zahar si pentru diabetici. Ce mai, o reteta....Ca la bucatarasi acasa !
Pentru a avea un continut scazut de zahar si a fi mai sanatos dar la fel de dulce, am folosit xilitol, care este un indulcitor gasit in fibrele multor fructe, legume, ciuperci, cereale sau scoarta unor copaci si care este metabolizat in sange fara sa afecteze nivelul insulinei.
Valori nutritionale per 100 g: 395 calorii, 35 g carbohidrati, 24 g lipide, 6.2 g proteine, 1.5 g zahar, 0.8 g fibre
Se unge o forma de chec cu ulei. Se preincalzeste cuptorul la 180 grade C.
Pentru a face negresa, se topeste ciocolata impreuna cu untul la bain marie (intr un bol peste apa clocotinda). Cand s-au topit, se dau deoparte ca sa se raceasca putin. Apoi, se adauga xilitolul si se amesteca sa se incorporeze bine, dupa care, adaugam oul, mixam, apoi faina. Se toarna in forma pregatita si se da la cuptor 15 minute, la 180 grade C. Dupa cele 15 minute, se scoate afara.
Pentru a face aluatul de chec, se bate cu mixerul untul impreuna cu xilitolul si zaharul pana se obtine o consistenta cremoasa. Se adauga ouale unul cate unul, mixand bine intre ele. Apoi, se adauga faina cernuta impreuna cu praful de copt si laptele, alternand si amestecand bine intre ele. Se toarna aluatul obtinut peste negresa, se coace la 160 grade C, aprox 30-40 minunte, sau pana trece testul cu scobitoarea, depinde de cuptor.
1
Se poate pune in aluatul de chec, coaja de portocala sau lamaie sau arome ca vanilie.