De ceva vreme mă bântuie mușchiul acesta în foietaj.
Acum că am avut o ocazie mai specială, aniversarea mea, am zis că e binevenit să-l prepar.
Toți au fost încântați, a ieșit o friptură minunată, pe gustul tuturor, de la rare, mediu-rare și medium 😉 neașteptat de fragedă.
Atenție aveți nevoie de răbdare și un pic de îndemânare!
Spor și poftă bună!
P.S. N-am avut timp pentru poze de prezentare finală, friptura s-a evaporat instant! ;)
Mușchiul se fasonează de grăsime și se rumenește pe toate părțile în unt încins, până ce carnea se sigilează, adică va prinde o crustă, care să mențină sucurile în interior.
Carnea se scoate și se lasă la odihnit, se asezonează de sare, piper, cimbru apoi se unge cu muștar.
Ciupercile se călesc în sosul rămas în tigaie, apoi se toacă foarte mărunt în blender/mixer până se obține o pasta consistentă, apoi se lasă la răcorit.
Pe blatul de lucru se întinde o folie alimentară, pe care se aranjează feliile subțiri de jambon pe o suprafața la fel de mare cât e mușchiul. Pasta de ciuperci se întinde într-un strat cât mai subțire peste feliile de jambon, apoi se așază mușchiul de vită și se rulează ușor, dar cât mai strâns, cu ajutorul foliei alimentare, se leagă la capete și se lasă la rece cca. 30 minute.
Aluatul de foietaj se întinde pe blatul de lucru, apoi se pune ruloul de carne, scos din folia alimentară, se rulează aluatul se sigilează la capete și se dă din nou la rece minim 30 minute, maxim 60 minute.
Apoi se scoate ruloul se pune într-un vas termorezistent, se crestează aluatul cu vârful unui cuțit, apoi se unge cu gălbenuș de ou, se presară sare și piper, apoi se dă la copt, în cuptorul pre încins cca. 20 de minute la 200 grade, apoi încă 35 minute la 180 grade.
Rulada se scoate din cuptor, se lasă la odihnă neapărat, minim 15-20 minute.
Apoi se servește alături de sală de sezon sau garniture preferată.
Spor și poftă bună!