Astazi 2 August sarbatorim ziua naţională a Macedoniei.
Republica Macedonia, sau Macedonia, uneori numită FYROM este o ţară în Peninsula Balcanică în Europa de sud-est. Se mărgineşte cu Serbia la nord, Albania la vest, Grecia la sud şi Bulgaria la est.
Va prezint cu aceasta ocazie o varianta balcanica de musaca cu vinete, cartofi si sos de rosii.
Tradițional, musacaua este pregătită din straturi de carne tocată (sau mărunțită cu cuțitul) de miel sau orice altă carne roșie, în alternanță cu felii de vânătă prăjită sau cartof, cu felii de tomate și sos alb. Ingredientele se pun într-un vas adânc și larg, se coc în cuptor și produsul, musacaua, se servește bucăți mari, permițând să se observe alternanța straturilor de legume și de carne.
În versiunea sa balcanică, adică în Bulgaria, România, Croația, Muntenegru, Serbia, Macedonia, acest fel de mâncare poate fi gătit și cu cartofi, în loc de vinete. Sunt cunoscute și variante în care stratul de legume este compus din dovlecei, morcovi și cartofi.
http://blogulluicatalina.blogspot.com/2016/08/musaca-balcanica.html
Fierbeti cartofii intregi în apă clocotită cu sare timp de aproximativ 30 de minute.
Se spala si se taie vinetele în felii nu prea groase.
Se pune sare si si piper si se prăjeșc într-o tigaie cu un pic de ulei de masline.
Se scot pe hârtie absorbanta.
Se curata si se taie marunt ceapa și usturoiul. Se pune la-ncalzit 1 lingura de ulei de masline si se prajeste ceapa si usturoiul. Cand sunt rumenite se adaugă ardeiul roșu tăiat bucatele si carnea tocata. Se amestecă bine pentru a obtine o compoziție uniformă. Puneti cimbru, boia de ardei, sare și piper. Se adauga sosul de rosii si un pahar de apă. Fierbeti la foc mic 10-15 minute,.
Decojiti cartofii fierti si taiati-i felii.
Intr-un vas uns punem un strat de cartofi,un strat de vinete și un strat de carne.
Se presară deasupra brânză rasă.
Se punea deasupra un strat de legume (cartofi, felii de vinete și roșii), se acoperă cu carnea rămasă și se termina cu un strat de legume.
Se presară la sfarsit brânza rasă.
Se coace 20-30 minute la 200 ° C .
Puteti servi.....