"Vinovata" este Adinuta San pentru aceasta muratura. De cand am vazut la ea muratura asortata, mi-am propus sa fac si eu, mai ales ca aveam gogonele care asteptau sa fie facute. Pe langa gogonele, am mai pus ce am avut prin camara, iesind la sfarsit un total de 7,5 kg legume, insa au predominat gogonele la mine. Noua ne plac muraturile sa fie dulci acrisoare, asa ca eu am adaugat si zahar. Au iesit super bune. Mersi Adina pentru reteta. :-*
Se spala gogonelele, apoi se curata de cotorul de la suprafata, partea aceea mai inchisa la culoare. Se feliaza la grosimea dorita. Ceapa se curata, se spala si se taie julienne. Castravetii se spala bine si se taie in felii subtiri, cu tot cu coaja. Gogosarii si ardeii se spala, se curata de cotor si seminte apoi se taie in fasii potrivite (sau dupa preferinta fiecaruia).
Intr-un lighean mare se pun toate legumele si se amesteca. Separat se pune otetul, zaharul si sarea. Se amesteca bine pana se dizolva zaharul si sarea. Se toarna peste legume, se amesteca bine si se lasa acoperit vasul peste noapte, amestecand din cand in cand.
Se curata hreanul si se taie in fasii potrivite. Se sterilizeaza borcanele, se umplu cu legumele, se introduc in borcane cate o fasie doua de hrean, se toarna zeama peste ele si se capacesc borcanele. Se depoziteaza la loc racoros.
1
Cantitatile de legume pot diferi, nu este obligatoriu sa fie respectate cantitatile date.
2
Dupa ce am curatat toate legumele am avut un total de 7,5 kg.
3
Din cantitatile date mi-au iesit 6 borcane de 800 g si 5 borcane de 400 g.