“Muhalabieh” este o budinca de lapte, aromata specific in tarile arabe cu mastica si optional cu apa de roze si apa de flori de portocal.
In functie de regiune se numeste se poate intalni sub numele de : mouhalabieh, mahalabiya, mahalabia, muhalabia or mahallabiyya.
Mastica
Mastica este o raşina obtinuta din copacul mastic sau Pistacia lentiscus.
Mai este cunoscuta sub numele de “guma araba” sau “guma iemeneza”.
Forma lichida se usuca la soare pentru a se obtine granulele solide.
In Grecia mai este cunoscuta sub numele de “ lacrimile de Chios”, fiind produsa in aceasta insula.
Cand se mesteca, granulele se inmoaie si devin ca o guma de mestecat.
Gustul este la inceput amarui, dar ulterior se transforma intr-o aroma de pin sau de cedru.
Una din primele utilizari culinare a fost cea de guma de mestecat.
In tarile arabe din Orientul Mijlociu este folosita in prepararea inghetatelor, a sosurilor,a gemurilor,a afumaturilor.
Laptele ( din care se pastreza cca 100ml) se puna la incalzit cu zaharul pana se topeste.
Separat se amesteca intr-un bol restul de lapte cu faina de orez si amidonul de porumb.
Cand laptele incepe sa fiarba se adauga acest amestec, plus granulele de mastica macinate.
Dupa ce budinca a inceput sa fiarba se amesteca incontinuu la foc mic pana s-a ingrosat si a fiert.
Se ia de pe foc si se adauga apa de roze si de flori de portocal si se amesteca bine pana se omogenizeaza.
Se pune in forme de budinca sau cupe si se decoreaza cu nuca sau fistic.
Se serveste rece sau calda.
Pofta buna!