Mucenici moldovenesti ("Sfintisori")

de dakris in Dulciuri, 8 Mar 2012 | 4933 vizualizari

 

Sunt aromati, pufosi si deliciosi...

 

INGREDIENTE

  • Aluat
  • 550 g faina
  • 1 plic drojdie uscata
  • 125 ml lapte caldut
  • 125 ml apa calduta
  • 150 g zahar
  • 80 g unt
  • 1 ou
  • 1 lingurita rasa de sare
  • coaja rasa de la o portocala
  • Pentru uns inainte de a-i introduce in cuptor
  • 30 ml lapte
  • 1 galbenus de ou
  • Sirop
  • 300 ml apa
  • 150 g zahar
  • 1 esenta de vanilie
  • coaja rasa de la o lamaie
  • Decor
  • 80 g miez de nuca macinata
  • miere
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mucenici moldovenesti ("Sfintisori"):

Siropul

Intr-un ibric se toarna apa si zaharul si se fierbe pe foc pana se topeste zaharul. Cand siropul s-a racorit un pic se pune coaja rasa de la o lamaie si esenta de vanilie.

Aluatul

Mai intai se face o maia din drojdie, 1 lingurita de zahar, 2 linguri de faina si putin lapte. Amestecam bine si o lasam la loc caldut pana face basicute.

Faina cernuta se pune intr-un castron. Se face in mijloc un „cuib” in care adaugam oul, zaharul, sarea, apa si laptele, untul topit, coaja rasa de portocala si maiaua. Se amesteca bine si se framanta. Aluatul rezultat se acopera cu un prosop si se lasa la dospit, la loc caldut, cca 1 ora si jumatate.

Infainam suprafata de lucru si impartim aluatul in 20 parti pe cat posibil egale. Fiecare bucatica de aluat se face sul subtire de cca 50 cm si se modeleaza ca in imaginile de mai jos.

Asezam aluatul modelat in tava, peste hartia de copt si lasam la dospit inca 20-30 min. Apoi, cu ajutorul unei pensule, ungem mucenicii cu un amestec format dintr-un galbenus si 30 ml lapte.

Introducem tava in cuptorul preincalzit, la foc potrivit, pentru cca 30 min pana se rumenesc dupa preferinta

Dupa ce se scot de la cuptor, ii ungem cu miere (e important ca mucenicii sa fie fierbinti, astfel mierea se va intinde frumos) si ii tavalim prin nuca macinata. Apoi se pun intr-o tava in care turnam sirop care se va imbiba lent in acestia.

Daca ti-a placut reteta noastra "Mucenici moldovenesti ("Sfintisori")" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Sfintisori