Va impartasesc si reteta mea de mucenici,,, sper sa va placa!
Intr-o cescuta dizolvam drojdia cu 2 linguri de zahar (prin amestecarea acestora cu o lingurita). Cernem apoi faina si in mijloc adaugam drojdia dizolvata pe care o vom lasa la dospit pentru 10-15 minute. Batem albusurile spuma, si separat, galbenusurile impreuna cu zaharul si esentele. Treptat, pe masura ce framantam aluatul, punem cate putin din laptele care trebuie sa fie caldut. Daca aluatul se lipeste de maini cand il framantam adaugam putin ulei. Dupa ce am framantat aluatul suficient de bine, acoperim vasul in care se afla cu un prosopel curat si il lasam la dospit, intr-un loc cald, pana isi dubleaza volumul.
Cand aluatul a crescut il modelam in forma de opt-uri, pe care le asezam intr-o tava de aragaz, unsa in prealabil cu putin ulei. Punem tavile in cuptorul incins si lasam mucenicii sa se coaca la temperatura mica, pana devin aurii.
Inainte de a ii servi, ungem mucenicii cu miere de albine si apoi ii ornam cu miez de nuca pisat.
Sa aveti pofta!
1
Timpul e relativ, variind in functie de timpul acordat dospitului.