Iata-ma-s si albinuta! Nu, nu m-am apucat sa strang polen, ci banalele flori galbene si parfumate de papadie! Nu stiu cat cunoasteti proprietatile curative ale acestei arhicunoscute plantute, pe langa care trecem fara insa a o observa! Ea se gaseste in peste 100 de specii (!), ajuta la regenerarea celulelor hepatice, este foarte bogata in potasiu (bun diutertic), si chiar ajuta la tratarea unor forme de acnee si balonari. De asemenea, incepe sa fie utilizata din ce in ce mai des la prepararea salatelor de primavara timpurie!
Am pus la macerat florile in apa rece (dupa ce le-am spalat bine in prealabil) si le-am lasat asa 24 de are, apoi am strecurat apa (care ave o culoare verzuie tulbure), am aruncat florile. Am pus apa la fiert impreuna cu zaharul si zeama de la lamai pana a ajuns la consistenta dorita (am tot testat cu cateva picaturi de "sirop" in apa rece, si cand acestea s-au intarit, am stins focul). Am lasat putin sa se raceasca, am adaugat coaja de lamaie rasa in fasii si frunzele de busuioc (pt. parfum si gust delicat). am lasat totul sa se odihneasca cca 30 min, dupa care am scos coaja de lamaie si busuiocul si am pus in borcane (mie mi-au iesit 2 borcanele de 400 gr).
Concluzii: este foarte gustoasa, cu parfum si gust fin si delicat, cu proprietati curative.
1
daca nu fierbeti atat de mult toata compozitia, iese un sirop delicios!