Faina, apa, sarea si otetul se pun intr-un bol si se framanta un aluat elastic si nelipicios. Se mai poate adauga putina faina daca aluatul nu are consistenta potrivita.
Pe suprafata de lucru unsa cu ulei, se formeaza un bastonas din aluat care se portioneaza in 12 bucati. Fiecare bucata se intinde in forma unui patrat; acestea se ung din abundenta cu unt sau margarina si se 'impacheteaza'. Dupa ce toate bucatile sunt gata unse si impachetate, se pun pe o farfurie care se acopera cu folie alimentara si se pune la frigider pentru o ora.
Intre timp, se pregateste umplutura. Grisul si apa se pun intr-o oala pe aragaz la foc mijlociu si se dau in fiert amestecand din cand in cand. Cand apa e complet absorbita de gris, se trage de pe foc si se lasa sa se raceasca. Dupa ce grisul s-a racit, se adauga branza si se marunteste cu furculita, amestecand pana cand grisul si branza se omogenizeaza.
Dupa o ora, se scoate aluatul de la frigider si din fiecare bucata se intinde un patrat pe suprafata de lucru bine unsa cu ulei. Foaia de aluat se intinde foarte subtire iar in mijlocul acesteia se pune cate putin din umplutura si se impacheteaza aducand colturile foii catre mijloc, acoperind umplutura (sub forma unui plic). Se aseaza cu partea pliata in jos pe o tava tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei.
Se da tava la cuptorul preincalzit (200°C) pentru 30-35 de minute sau pana cand merdenelele s-au rumenit frumos.