E toamna si merele sunt din belsug. E timpul sa le folosim in preparate. Va propun o reteta de melcisori cu mar aromat cu anason stelat.
Incalzim 100 ml lapte, nu foarte tare, atat doar cat sa fie caldut .
Dizolvam in el drojdia impreuna cu o lingura de zahar si una de faina .
Amestecam bine si lasam la loc caldut pentru 10 minute.
In acest timp cernem faina intr-un bol maricel .
Galbenusurile de ou impreuna cu zaharul pudra le batem cu o furculita usor si adaugam uleiul si laptele.
In faina facem o groapa mica in mijloc si punem drojdia dizolvata, ouale amestecate inainte cu zaharul, restul de lapte, uleiul si incepem sa framantam.
Trebuie framantat pana devine neted si nelipicios (aproximativ 10 minute).
Il acoperim cu un prosop si il punem la dospit intr-un loc caldut si fara curenti cam o ora, sau pana isi dubleaza volumul .
Merele le curatam de coaja si de seminte. Intr-un vas pe foc punem la incins uleiul impreuna cu untul si anasonul. Cu mana stoarcem sucul din mere.
Adaugam merele stoarse si le lasam sa se caleasca amestecand din cand in cand. Merele mele au fost destul de dulci si am considerat ca nu mai trebuie adaugat zahar,dar daca sunt mere acrisoare sau va place sa fie mai dulce adaugati zahar pudra si amestecati.
Cand merele sunt moi oprim focul si le lasam sa se raceasca.
Aluatul dospit il punem pe masa de lucru infainata si il impartim in doua partie egale. Intindem prima jumate, punem pe ea jumate din cantitatea de mere calite si intindem merele pe toata suprafata aluatului. Rulam pana obtinem un sul.
Cu un cutit foarte bine ascutit taiem rondele de grosimea unui deget si asezam bucatile pe tava una langa alta. Procedam la fel si cu jumatea cealalata.
Dam tava in cuptorul incins la 180 grade si lasam cam 30 minute.
Se vor rumeni frumos si vor creste putin .
1
stoarce-ti merele bine daca sunt mai zemoase
2
se poate adauga cateva puicaturi de zeama de lamaie ca sa nu se oxideze atat de repede merele