In ardeal se zice lucicos sau supa de varza ,denumirea vine de la maghiari iar retata o am de la o prietana maghiara ,este grozava
Se taie costitele si se pun la fiert cu foile de dafin si ceapa intreaga sau taiat in doua.
Se curata morcovii si se taie rondele, se pun si ei in apa peste costite si cateva frunze de cimbru uscat si marar(eu nu am avut decat cimbru uscat ,mararul s-a terminat) se pune sare si se lasa la fiert.
Intre timp se taie sau se toaca si varza si se pune sa fiarba impreuna cu coastele ,
Cand coastele sant fierte si morcovii se pune pasta de tomate si se scot crengutele de cimbru si marar si ceapa.Se mai lasa sa dea 2-3 clocote dupa care se pune faina amestecata cu boiaua dulce si smantana sa fie ca o pasta groasa (nu se pune pe foc sa se caleasca deloc)dupa care se pune in ciorba si otetul de mere sau sare de lamaie.
Se mai da 2-3 clocote si se stinge focul se servesc cu marar verde tocat deasupra,ardei piscos,,,,,,,,,,,,