Dovleceii si vanata se taie in cuburi si se transfera intr-o strecuratoare mare impreuna cu 1 lingurita de sare. Se lasa la odihnit 1 ora.
Rosiile se taie in bucati mari, se amesteca cu putina sare si se coc la 170 de grade Celsius, 40 de minute.
Vanata si dovlecelul se usuca si se prajesc in ulei, la foc mare spre mediu, in ture, 12-15 minute. Se transfera pe prosoape de hartie.
Ardeii se taie cuburi si se prajesc la fel ca dovleceii si vanata. Se adauga sare si se lasa la racit.
In vasul unui blender, se adauga toate ingredientele pentru sos si sare. Se transforma totul in piure. Se adauga putina apa daca este nevoie.
Iautul se amesteca cu usturoiul pisat, menta tocata si menta uscata, sucul de lamaie si piper. Se adauga peste legumele prajite impreuna cu rosiile si se amesteca cu grija. La final, se adauga sosul verde.