Initial am vrut sa fac o simpla piftie din picior proaspat de porc, dar eu nu sunt asa fan piftie, asa ca pentru mine am facut separat legume in aspic.
Im punga de legume am avut: mazare, morcov, fasole verde si ardei.
Mi-au iesit 4 portii de piftie simpla si 4 mai micute cu legume.
Punem un vas cu 5 l apa la fiert.
Portionam piciorul de porc astfel incat sa aiba loc in oala il spalam bine si il introducem in apa cand aceasta atinge punctul de fierbere.
Inlaturam pe parcurs spuma care se formeaza, apoi, cand carnea incepe sa se patrunda bine, adaugam sarea, ceapa intreaga, dar curatata si morcovul tot intreg si curatat.
Lasam vasul pe foc pana cand carnea se va desface de pe os, iar zeama scade la jumatate din cat era initial. Eu am lasat cam 3 ore si 30 de minute.
Cu 30 de minute inainte de stigerea focului am adaugat legumele congelate.
Dupa scurgerea timpului, stingem focul si lasam totul sa se raceasca putin.
Curatam intre timp usturoiul si il trecem prin presa.
Adaugam peste el si putin piper.
Strecuram zeama printr-o sita, adaugam usturoiul in zeama(calduta) si il lasam asa cam 30 de minute.
Portionam carnea si legumele in vase. Feliem si morcovii si ii asezam pe fundul vaselor. Eu am folosit pentru ornat si un castravete murat si frunze de patrunjel.
Eu obisnuiesc sa pun piftia in caserole cu capac.
Pentru portiile cu legume am folosit formele achizitionate din camara care mie imi plac mult.
Dupa cele 30 de minute, strecuram din nou zeama si o punem peste carne, respectiv legume.
Dam caserolele la rece cel putin o jumatate de zi pentru a se inghega bine compozitia.
1
Surplusul de grasime din piftie se poate inlatura inainte de a turna lichidul in caserole, luand cu un polonic usor de la suprafata pentru a nu se tulbura.
2
Pentru inlaturarea grasimii care se mai formeaza la suprafata, cand piftia se incheaga, se pot utiliza servetele absorbante, se pun deasupra, se lasa cateva minute, apoi se inlatura.
3
Pentru reusita inchegarii se poate folosi si putina gelatina.