Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Rata se presara cu sare si piper si se unge cu ulei de masline pentru gatit. Se aseaza intr-o tava si se coace in mijlocul cuptorului, 2 ore. Se lasa la racit, apoi se indeparteaza pielea si grasimea si se adauga in vasul unui robot de bucatarie, iar carnea de pe oase se adauga intr-un bol.
Se feliaza 2 catei de usturoi si se soteaza usor intr-o tigaie impreuna cu putina grasime de rata (ramasa in tava in care s-a gatit rata) si frunzele de maghiran. Se adauga spanacul si nucsoara si se gatesc 15 minute la foc mediu sau pana cand spanacul s-a inmuiat, iar apa s-a evaporat. Se lasa la racit.
Se toaca ceapa marunt, impreuna cu morcovii si telina, Se adauga intr-o cratita, impreuna cu putina grasime de rata si restul de usturoi, zdrobit. Se calesc 20 de minute, la foc mediu spre mic, pana incep sa se caramelizeze. Se adauga vinul, se da focul la mare si se lasa sa fiarba cateva minute, pana cand se evapora alcoolul. Se adauga rosiile, 400 ml apa, foile de dafin, cuisoarele si carnea de rata taiata in bucati mai mici. Se amesteca si se lasa sa fiarba la foc mic 1 ora. La final, se adauga Parmezanul ras, sare si piper dupa gust.
Se topeste untul intr-o cratita, apoi se adauga faina. Se lasa sa se gateasca la foc mediu cateva minute, apoi se adauga laptele treptat, amestecand cu un tel. Se gateste pana devine un sos cremos. Se indeparteaza de pe foc si se adauga branza, nucsoara si piper (sare daca este nevoie).
Se acopera baza unei tavi incapatoare unse cu ulei, cu spanac, apoi cu foi de lasagna, sosul rosu obtinul anterior, inca un strat de spanac, sosul alb si foi de lasagna. Se repera ordinea de inca doua ori, ultimul strat fiind de sos alb. Se presara cu Parmezan si se coace la 180 de grade Celsius 40 de minute, pana devine aurie. Se lasa la odihnit 20 de minute inainte de a fi servita.
Intre timp, se adauga painea si rozmarinul in vasul robotului de bucatarie si se maruntesc, apoi se prajesc in putina grasime de rata, pana devine aurii. Se presara peste lasagna.
1
Eu nu am folosit carnea de la o rata intreaga, ci aproximativ 400 de grame, restul folosind-o la alte preparate. (am ajustat restul ingredientelor si marimea tavii in concordanta)