Iaurtul de casă nu are egal şi este bază pentru multe preparate. Încercaţi şi nu o să fiţi dezamăgiţi!
Laptele se fierbe şi se lasă să se răcească, cât să ţii degetul în el să-l simţi călduţ. Dacă e prea cald, se acreşte şi lasă mult zer.
Laptele fierbinte se poate pune direct în oală de pământ.
Când e suficient de rece, se pune linguriţa din laptele acru anterior într-o cană şi se amestecă treptat lapte călduţ. Tot aici se pune smântâna, daca vrei să iasă cremos.
Dupa ce s-a omogenizat totul, se toarnă în oala cu lapte şi se amestecă bine "covăseala" cu un tel. Se pune un capac(o farfurioară), se acopera cu o haină şi se lasa 3 ore la cald, în bucatărie. Se pune apoi în frigider, ca să nu se mai acrească. Rezistă mult la frigider. Îl poţi servi ca atare, amestecat cu niste fructe, dulceaţă sau cu diverse alimente. La ţară se mânca alături de mămăligă caldă sau rece, lângă sarmale, eventual. Vara era foarte răcoros. Pentru a ne determina să-l mâncă mama ner făcea "gâşte", adică îl punea cu lingura, era lapte de casă mai gros.
Eu il folosesc vara la îngheţată, amestecându-l cu căpşuni etc. şi miere sau zahăr.E un preparat uşor şi plăcut.
Îl folosesc în loc de smântână la diverse aluaturi, tip chec, prăjituri cu fructe, plăcinte.Nu lipseşte din frigider. Poate înlocui desertul. Oricum, e mai bun şi mai ieftin decât ce cumperi din magazin.La noi se vinde în piaţă şi e un sat celebru(Daia Română) care prepară covăsât şi-l aduce orăşenilor. Vara se face şi din lapte de oaie sau bivoliţă(unde mai sunt).
Merge la tot felul de sosuri, a se vedea cum combină şi turcii, arabii etc.
1
Daca nu aveţi iaurt de casă, folositi pentru început un iaurt gros din magazin.
2
După ce e făcut, pastraţi-l la frigider să nu se acrească prea tare.
3
Pe la noi se consumă şi lângă sarmale sau doar cu mămăligă, rece vara!