"Labaneh" cu nuca si menta

de Mihaela11_jo in Aperitive / Garnituri, 18 Dec 2011 | 4364 vizualizari

 

Labaneh este un aliment present aproape zilnic la micul dejun si cina in tarile arabe.
De aici si marea varietate de servire.
Una din felurile mele preferate este labaneh cu nuca si menta.

 

INGREDIENTE

  • 2 litri lapte proaspat pasteurizat  
  • 3 linguri de iaurt  
  • 1 lingura de sare  
  • ulei de masline  
  • o bucata de panza muselina  
  • 1/2 pahar de nuca  
  • 2 linguri de frunze de menta verde  
  • 2 catei de usturoi zdrobit( sau ½ lingurita pudra de usturoi)  
  • sare dupa gust
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA "Labaneh" cu nuca si menta:

Prepararea iaurtului(”laban”)

Se incalzeste laptele la foc mic pana fierbe; se lasa sa se raceasca , dar nu de tot, sa fie doar caldut.

Se amesteca 4 linguri de lapte caldut cu iaurtul si se adauga restului de lapte; se amesteca bine pentru a se omogeniza.

Se transfera intr-un vas de sticla sau de lut si se pune intr-o patura la caldura; se lasa 6-8 ore pana se intareste.

Preparare “labaneh”

Iaurtul astfel obtinut se amesteca bine cu sarea si se pune in bucata de muselina; aceasta se leaga si se agata pe robinetul de la chiuveta, lasandu-l sa se scurga bine de zer cca 10-12 ore; se obtine astfel labaneh cremos.

Sau se poate pune intr-o strecuratoare inoxidabila deasupra unui vas si se lasa la  frigider.

Se pune labaneh intr-un bol.

Frunza de menta se taie marunt( pastrand putina pentru decor);cateii de usturoi se zdrobesc intr-un mojar sau se trec prin presa pentru usturoi;nuca se zdrobeste intr-un mojar sau macina prin masina de nuca mai grosier; se adauga toate la labaneh si se amesteca bine.Se potriveste de sare.

Se face o depresiune in mijlocul farfuriei in care se toarna ulei de masline virgin din abundenta.

Se decoreaza cu jumatati de nuca si frunza de menta verde.

Se mananca de obicei  cu lipie arabeasca, dar si sub forma de sos aperitiv cu castraveti sau morcovi.

Se rupe lipia in bucati mici, care se modeleaza in forma de jgheab si se iau cu ele labaneh din farfurie.

Se mananca alaturi de masline, rosii, castraveti.

Pofta buna!

 

Daca ti-a placut reteta noastra ""Labaneh" cu nuca si menta" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

Mini rulouri cu dovleac - Reteta gustoasa de post

de RODIMUR 8

pe 12.12 la 22:27

Salată de boeuf - Rețeta clasică perfectă pentru masa de sărbători

pe 12.12 la 11:50

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Ciorba de dovlecei si cartofi, dreasa cu labaneh