Prepararea iaurtului(”laban”)
Se incalzeste laptele la foc mic pana fierbe; se lasa sa se raceasca , dar nu de tot, sa fie doar caldut. Se amesteca 4 linguri de lapte caldut cu iaurtul si se adauga restului de lapte; se amesteca bine pentru a se omogeniza. Se transfera intr-un vas de sticla sau de lut si se pune intr-o patura la caldura; se lasa 6-8 ore pana se intareste.
Preparare “labaneh”
Iaurtul astfel obtinut se amesteca bine cu sarea si se pune in bucata de muselina; aceasta se leaga si se agata pe robinetul de la chiuveta, lasandu-l sa se scurga bine de zer cca 10-12 ore; se obtine astfel labaneh cremos. Sau se poate pune intr-o strecuratoare inoxidabila deasupra unui vas si se lasa la frigider. Se pune labaneh intr-un bol.
Se scoate miezul de la rosii si se pune la scurs intr-o strecuratoare.Rosiile se lasa de asemenea cu gura in jos pentru a se elimina plusul de lichid. Ceapa verde se taie marunt; la fel si frunzele de menta,patrunjel si marar. Se adauga toate ingredintele la labaneh, inclusive miezul de la rosii taiat marunt.Se mai adauga sare dupa gust.
Se poate servi ca atare cu lipie sau se pot umple cu labaneh rosiile.
Pofta buna!